Ajax-loader

Saláta / #225

Akik jártak Középföldén - 2. rész

Előző bejegyzésemben csupán a három legismertebb Tolkien-illusztrátort említettem, azonban vannak még néhányan, akiknek munkája mellett nem lehet elmenni szó nélkül.

Pauline Baynes nem csupán Középföldét álmodta papírra, hanem a Narnia-krónikák illusztrátoraként is számontartják. Nevéhez fűződik az első poszteralakú térkép Középföldéről.


Oda és vissza


A trilógia borítója

További képek tőle: http://www.paulinebaynes.com/

Jamina Catlin az újkiadású Hobbit illusztrátora, és viszonylag fiatal a többiekhez képest. Amikor a Tolkien Estate felkérte az új kiadáshoz, indoklásként a rajzok részletgazdagságát emelték ki, mely megfelelő egy ilyen volumenű történethez.

További képek: http://www.jemimacatlin.com/

A Hildebrand-testvérek munkái rendre felbukkannak a Tolkien-kalendáriumokban és albumokban, a játékrajongók a Wizards of the Coast-kiadvány és a Shannara-könyvek lapjain találkozhatnak műveikkel.


Völgyzugoly


Faramir

Még több illusztráció az ikerpártól: http://www.brothershildebrandt.com/brothers.htm

Cor Block, holland művész munkái teljesen más irányvonalat képviselnek, ám mégis annyira jellegzetesek, hogy nem nehéz kiszúrni a munkáit a többi közül: http://www.corblok.com/

Talán kicsit kilóg még a listáról Dánia királynője, II. Margit. A dán kiadás borítója és illusztrációi magának Tolkiennek is elnyerték tetszését, úgy vélte, a királynő stílusa áll legközelebb a sajátjához.

Maga Tolkien sokáig úgy vélte, történeteit képtelenség ábrázolni, ám egy angoltanárnő, Mary Fairburn rajzait látva mégis újragondolta véleményét. Mary azonban nem futott be illusztrátorként, s bár Tolkien rendkívül elismerősen nyilatkozott az ábrázolásokról, a kiadókkal történő levelezések és Tolkien nyugdíjbavonulása körüli teendők miatt végül elsikkadtak az ezzel kapcsolatos tervek.

Az első részt itt olvashatjátok: Akik jártak Középföldén – 1. rész

Blog_logo