Ajax-loader

Saláta / #224

Akik jártak Középföldén - 1. rész

Középfölde varázslatos világa minden olvasó fejében másképp jelenik meg, Tolkien is néhol jobban, néhol kevésbé bízza a fantáziára univerzumának pillanatait. Jóhány illusztrátor azonban papírra is vetette sajátos elképzelését, ezekből szemezgetünk most néhányat.

Most pedig, ha elvonatkoztatunk a filmektől, akkor az elsőszámú illusztrátornak tekintett Alan Lee neve az, amely a legtöbbek számára azonnal beugrik. A Greenaway-, Oscar- és Wordl Fantasy díjas angol művész a Gyűrűk Ura trilógia mellett a Hobbitot, a Húrin gyermekeit és a J. R. R. Tolkien meséit is illusztrálta, ezek a kiadások itthon is kaphatóak. Peter Jackson rendező a filmek során folyamatosan egyeztetett vele a díszletek megtervezése során, és érdekesség, hogy Mr. Lee a kilenc bukott király egyikeként a filmekben is feltűnik néhány pillanatra.


Galadriel tükre, ahogy Alan Lee látja


Völgyzugoly

További illusztrációkat Alan Lee-től itt találhattok.

John Howe is aktívan részt vett a filmek látványvilágának kialakításában, a Svájcban élő, de kanadai születésű festő munkái Középföldén kívül mesekártyákon és a Robin Hood könyvborítóin köszön vissza.


Az angmari boszorkánykirály


Ez a borító az itthon is megjelent Elveszett mesékről lehet ismerős.

John Howe oldala: http://www.john-howe.com/blog/

Ted Nasmith-t sem szabad elfelejtenünk, ő a többek között a Szilmarilok illusztráció kapcsán lehet ismerős. A kanadai művész számos gyermekkönyvet illusztrált, ám a Tolkien-életműhöz készített ábrázolásai a legismertebbek.


Gondolin városa

További képek tőle: http://www.tednasmith.com

1999-ben, mikor Peter Jackson a New Line Cinemaval karöltve arra jutott, hogy filmre viszi a Gyűrűk Ura-trilógiát, Alan Lee, John Howe és Ted Nasmith is helyet kapott az asztalnál. Mindhárman kivették a részüket a film látványvilágának megalkotásából. A bővített DVD-ken jónéhány interjút hallhatunk tőlük. Nekik köszönhető elsősorban, hogy Középfölde megelevenedhetett a nagyvásznon.

Középföldét Tolkien azonban nemcsak megteremtette, hanem számos alkalommal le is rajzolta nekünk. A sokszor fekete-fehér, minimalistának ható illusztrációi bárhol felismerhetőek:


A Hobbithoz készült


Bilbó

http://www.zepe.de/tjillu/hobbit/index.html

Az második részt itt olvashatjátok: Akik jártak Középföldén – 2. rész

Blog_logo