Barion Pixel

MINDEN RENDELÉS MELLÉ EGY AJÁNDÉK KÖNYV JÁR!*

Nincsenek termékek a kosárban.

Az irodalmi út kezdete: Munkakeresés a verbális művészeknek. A Jooble tippjei álláskeresőknek

Rengeteg író, amellett hogy ír, mást is csinál. Sokan fordítók, szerkesztők, vagy épp kiadóknál dolgoznak. Ha esetleg egy pesti faluban élsz, például Kókában, az állás Kóka oldalon rengeteg állást találsz, amely Pesten és környékén elérhető. Ami a legjobb, hogy akár belföldön keresel munkát, akár külföldön, a Jooble-n megtalálod.

Stephen King írta az Írásról c. könyvében: “Az írás nem az élet, de azt hiszem néha visszavezethet az életbe”. A kérdés már csak az, hogy hogyan? 

Ha van valami, ami soha nem megy ki a divatból, az bizony az irodalom volna. Az irodalom világa, mások számára  mindig is egy kihívásokkal teli hegy volt, amelyet csak az okos ember tud megmászni.

Pedig akár te is elkezdhetnél írni, hiszen az írást mindenki elkezdheti, akár még ma!

Biztosan neked is, ha igazi könyvmoly vagy, eszedbe jutott: mi lenne, ha én is írnék valamit? Ekkor kezdődnek el a próbálgatások, de sokan elbuknak, sokan viszont megtalálják az önkifejezési módjukat az írás által, így ez lassan hobbi lesz, aztán a hobbiból munka.

Jooble: Mit is jelent pontosan írónak lenni? 

Nem egy habos sütemény ám a folyamat!

Sokan azt gondolják, hogy egy író napi rutinja az így néz ki:

 • A művész felébred, elvégzi a reggeli teendőit, aztán leül a laptopja elé, és egészen estig megállás nélkül pötyög, ja, és rengeteg kávét iszik.
 • A valóság azonban az, hogy az írónak más dolgokkal is kell foglalkoznia:
 •  Rengeteg kutatómunkát igényel a története (pláne ha krimi!)
 • Rengeteget kell tanulnia az adott dologról (például ha be akarja mutatni a Kelet – Ázsiai szokásokat)
 • És emellett még az ihlet hiánnyal is szenvednie kell.

Így annyit leszögezhetünk, hogy az író nem mindig ír. 

 • Szerkesztenie kell a kéziratát.
 • Ha van egy logikai bukfenc azt még azelőtt kijavítani mielőtt elküldi a kiadónak.
 • Kitalálni az elejét, a közepét és a végét a sztorinak.
 • Figyelnie kell arra, hogy a története ne menjen át a trash kategóriába.

Ugye, hogy nem olyan egyszerű az írók dolga?

Az a bizonyos “irodalmi út” – Hogyan is néz ki ez a folyamat?

Az irodalmi út indulási szakasza az, hogy az ember leül megírni egy kétszázhúsz oldalas regényt. Mindent leellenőriz, mindent újra és újra pörget az agyában, aztán kezdődik csak el az igazi munkafolyamat. A kiadó keresés, a szerkesztés, a lektorálás, nyomdai munkálatok, tördelés, borító kiválasztása, és végül a kész könyv kiárusítása. Ez mind mind nehéz falat, pláne a marketing része. Az írónak tudnia kell mit jelent a marketing, hogyan lehet eladhatóvá tenni a könyvét, mi az, ami miatt az emberek azt gondolják, hogy ez egy jó kötet? Ehhez rengeteg tanulás, kitartás és türelem kell.

Mennyit keres az író? – Egy kis matek, képletek nélkül

Az író önmagában azzal, hogy ír, nem sokat keres. Magyarországon kevesen képesek megélni az írásból, de ehelyett elkezdenek egy csomó olyan helyre betelepülni az írók, amik az íráshoz kapcsolódnak. Például az állás Pécs beírásával egy csomó olyan állásra bukkanhatnak, amely elindítja őket azon a bizonyos irodalmi úton, hiszen az írással foglalkoznak, annyi különbséggel, hogy meg is élnek belőle. Érdemes fontolgatni…

Mit tudnál csinálni a könyvszakmán belül, amellett, hogy írsz?

Mi az amivel hozzá tudsz rakni egy kicsit ahhoz, hogy a könyvszakma nagyobb méreteket öltsön?

Meg lehet élni az írásból?

Lehet-e az írást úgy elkönyvelni, mintha dolgozna az ember?

Természetesen igen. J.K. Rowling is ebből él, ez a munkája. Magyarországon lehet, hogy még nem fejlett ki ez a szakma, de az az állítás, hogy az írás el lehet-e könyvelni munkaként, az határozottan igaz. Az írók folyamatosan dolgoznak azért, hogy elismerést kapjanak, járnak dedikálásra, előadást tartanak, könyvfesztiválon vesznek részt.

Tulajdonképpen egy csomó olyan  munka létezik, amelyhez az írás a legfontosabb fegyver.

 • Szövegírás
 • Forgatókönyvírás
 • Reklám posztok
 • Hirdetések
 • Dalszövegírás
 • Szerkesztő, korrektor, stb.

A Jooble nevű álláshirdető portál segít megtalálni az utadat, segít elhelyezkedni neked az írás valamely területében. Ha a megyeszékhelyed, vagy a lakóhelyed által szeretnél keresni egy számodra megfelelő munkahelyet, a Jooble megkönnyíti a dolgodat. Ráadásul ha feliratkozol egy működő e-mail címmel az oldalukra, értesítést fogsz kapni a legújabb munkahelyekről és álláslehetőségekről.

9022 Győr, Bisinger sétány 18. [email protected]
MINDEN RENDELÉS MELLÉ EGY AJÁNDÉK KÖNYV JÁR!*
*kivéve e-könyv