Ajax-loader

Peter Mayle könyvei a rukkolán


A ​mulatságos történetek és páratlan gasztronómiai élmények olvasása közben észrevétlenül is szakértőivé válunk a legendás Provence-nak, s olyan értékes információkhoz jutunk, melyek semmiféle útikönyvben nem szerepelnek.

n ​this witty and warm-hearted account, Peter Mayle tells what it is like to realize a long-cherished dream and actually move into a 200-year-old stone farmhouse in the remote country of the Lubéron with his wife and two large dogs. He endures January's frosty mistral as it comes howling down the Rhône Valley, discovers the secrets of goat racing through the middle of town, and delights in the glorious regional cuisine. A Year in Provence transports us into all the earthy pleasures of Provençal life and lets us live vicariously at a tempo governed by seasons, not by days.

A ​Provence-trilógia befejező darabjában Peter Mayle, aki már bejárta e vidék lenyűgöző tájait, és jól ismeri az itt élők olykor különösnek tűnő szokásait, most új ismeretektől bölcsebben, de a tőle megszokott könnyed stílusban osztja meg tanácsait olvasóival. A szarvasgomba-vadászat és a "zöldfülű" kertészkedés, vagy a világ legjobb dugóhúzójának bemutatásán kívül ezúttal még Provance fővárosába, Marseille-be is elkalauzol minket, ahol lakomázhatunk egy benzinkútból átalakított étteremben, beleszagolhatunk a parfümkészítés művészetébe, megismerhetjük egy jóképű hentes halálának történetét, és néhány tippet kaphatunk a lusta vasárnapok eltöltéséhez. De nem maradnak hoppon azok sem, akik az egyedülálló provence-i ínyencségek leírásai miatt kedvelik Mayle könyveit… "Provence még mindig gyönyörű… - írja a szerző. - A modern világ két veszélyeztetett árucikke, a béke és a csend itt még hozzáférhető." És tegyük hozzá: a felhőtlen életöröm is, amely Peter Mayle soron következő Provence könyvéből árad.

Simon ​Shaw 42 éves, gazdag és sikeres – a reklámszakmában dolgozik, frissen elvált és rettenetesen unatkozik. Egy gondoktól mentes, szabad élet reményében Provence ragyogóan napsütéses és festői lankái közé menekül, ahol inasa, a páratlan Ernest és a bájos Nicole unszolására lelkesen új vállalkozásba kezd. Brassière-les-Deux-Églises egykori csendőrlaktanyájából szándékozik szállodát építeni – a Hotel Pastis-t, a gazdagok és híresek menedékét. Amikor azonban a bosszantó nehézségek sorát – az építkezés fáradalmait, az új hivatással járó kínokat vagy Ambrose Crouch, a részeges újságíró felbukkanását – még a bankrabló Jojo és börtöntöltelék cimborái is tovább bonyolítják, Simonnak az a sanda gyanúja támad, hogy talán alábecsülte megpróbáltatásait... Peter Mayle könyveit már nem kell bemutatnunk olvasóinak, hiszen a Provence-trilógia szerzője mindig tartogat valami könnyed, de tartalmas szórakozást ígérő regényt. Gasztronómia és életvitel, páratlan szépségű tájak és válogatott étkek várják a Hotel Pastis vendégeit.

Ebben ​a részben a szerző már otthonosan mozog választott hazájában, és dél-franciaországi mindennapjaihoz társul hívja az olvasót. Megtudjuk, hogyan tett szert harmadik kutyájára, hogyan vállalt részt A titokzatos szarvasgomba-kereskedelemben, és miképp keresett kincset saját kertjében. Életének mesterien, humorral és szeretettel fölvázolt új szereplőit ismerjük meg, sőt őt magát, az angol firkászt is megpillantjuk a helybéliek szemszögéből. Kedvenc éttermei fűszeres fogásaiból, Châteauneuf-du-Pape pincéinek boraiból és Pavarotti koncertmenüjének dalaiból mind napsütés és pogány életöröm árad.

Mayle ​sorai közül ismét kiszűrődik a csodás déli napfény, fellebben a levendulától balzsamos szellő és előlibeg a francia konyha számos nyálcsordító remekének illata. Noha a szerző kijelenti: „Lehetetlen vállalkozásnak tűnik Provence-t egyetlen kötetbe belepréselni”, ne higgyünk neki. Könnyedén csevegő stílusával, humoros történeteivel, a tájat és lakóit nagyszerűen megidéző könyvében hű képet fest a mindig megújuló Provence-ról, sőt, titkokba is beavat; hogy miért vonzódnak az angolok a kétszáz éves éjjeliedényekhez; mennyiért kaphatunk a nyugalmazott hóhér múzeumában hüvelykszorítót; miért barnulnak másként a zsaruk és a turisták; mi az összefüggés a kutyák nemi élete és a betörésvédelem között, s hogy a szerző a topless strandokon, a békaugrató fesztiválokon vagy a borkóstolókon kapott több ihletet regényei megírásához. Szó esik persze borról, pálinkáról, olívaolajról és még sok egyéb ínyencségről is. S a végeredmény: az útikönyv, az életrajz, a sztorizás és a szakácskönyv egy olyan páratlan elegye, amelyet egyaránt örömmel forgathatnak a csupán lélekben utazók és a valóban útra kelők. A Bor, mámor, Provence és a Monaco, mon amour világhírű szerzőjének új sikerkönyvében minden benne van, ami Provence.

Egy ​amerikai milliomostól eltulajdonítják szeme fényét; a hét lakat alatt őrzött világraszóló borkülönlegességet. A biztosítótársaság a bűnözőből lett magándetektívet, Sam Lewittot fogadja fel a nyomozásra, aki simlis, pengeelméjű, és mellesleg borszakértő. Sam Bordeaux-ban bejárja a pincészeteket, ahonnan a szálak egy titokzatos francia milliomoshoz vezetnek, aki Marseille-ben él, és nagy hazafi. Sam és gyönyörű kísérője, Sophie, azzal az ürüggyel, hogy könyvet akarnak írni a híres borgyűjteményről, bizalmába férkőznek, és megtalálják nála az ellopott nedűt. Váratlanul azonban bennük is fellobban a kalandvágy, és ahelyett, hogy a kincset visszaszolgáltatnák jogos tulajdonosának, maguk is a tolvaj oldalára állnak… Peter Mayle immár valóságos házi szerzője az Ulpiusnak. Mint írja, a borhoz a franciákat valóságos szerelmi viszony fűzi; de az érzéki örömök mögött egy békés, bölcs, emberszerető életforma és életfilozófia áll, hiszen a remek francia konyha maga is a francia kultúra része.

Dick ​Francis: Veszélyes verseny Alexander Kinloch mindig többre becsülte a vadregényes skótföldet a városi nyüzsgésnél. Ám hiába próbál békésen festegetni, családja nyugalmát válságok sorozata dúlja fel. Mostohaapja hirtelen megbetegszik, egy versenylovat el kell rejteni, és az eltűnt családi örökséget többen is szeretnék megkaparintani. Akár tetszik, akár nem, Alexandernek nincs más választása, és ezer veszélyt vállalva szembe kell néznie a problémákkal. Henry Denker: Kathy sorsa Grace Cameron szerencsés embernek hitte magát, és nagyon szerette okos, kedves, tizenkét éves lányát, Kathyt. A szerencse azonban akkor hagyta cserben, amikor a legkevésbé számított rá, és Grace arra kényszerült, hogy minél hamarabb új otthont találjon kislánya számára. Vajon hol fog lakni, és milyen lesz az új családja? Kaphat-e valaha is olyan szeretetet, amit Grace adott neki? A kérdésekre választ ad a szerző nagysikerű regénye. Frederick Forsyth: Ikon A 2000. év küszöbén Oroszország válaszúton áll, nem lehet tudni, ki fogja irányítani az országot. Egy veszedelmes fanatikus pártvezér készül a hatalom átvételére, hogy aljas terveit megvalósíthassa, és a Nyugat hivatalosan nem tehet semmit sem ellene. Titokban azonban a legnagyobb veszélybe küldenek egy volt CIA-ügynököt, akinek az a feladata, hogy ráébressze a nemzetet a szörnyű valóságra, és Oroszország megvédje saját magát. Izgalmas vízió a közeli jövőről. Peter Mayle: Mindent vállalok A Dél-Franciaországhoz ragaszkodó fiatal angol agglegény örömmel elfogad egy állást, amelyhez Mercedes jár, és a Rivierán élhet luxuskörülmények között. Aztán egymást követik a bonyodalmak. Egy ellopott táska miatt Peter Mayle új regényének rokonszenves hőse rákényszerül arra, hogy túljárjon az eszén milliomos munkaadójának. Bennett szerencséjére talál egy megbízható társat a magas, csinos egykori izraeli kommandós Anna személyében.

Peter ​Mayle immár valóságos háziszerzője az Ulpius-háznak. Az Egy év Provence-ban után sorra jelent meg a Bor, mámor, Provence, a Hajsza Cézanne-ért és a Hotel Pastis , és most jut el magyar olvasóihoz a következő kötet, a Bon appétit! Mint az már az eddigiekből is kiderült, az angol író nagy szerelmese a francia tájaknak, a francia embereknek, a francia kultúrának és, egyáltalán nem utolsósorban, a francia konyhának és pincészetnek. A maga friss, szellemes és szemléletes stílusában, amely mögül egy nagytudású, kellemes egyéniségű humanista képe rajzolódik ki, Mayle ebben az új művében is élvezetes franciaországi utazásra hívja az olvasót, egy olyan körútra, amelynek középpontjában a válogatottan finom konyhai remekek végigkóstolása áll. Mint írja, az evéshez a franciákat valóságos szerelmi viszony fűzi; de az érzéki örömök mögött egy békés, bölcs, emberszerető életforma és életfilozófia áll. Aki a jó konyhát szereti - rossz ember nem lehet.

Mintha ​csak Mayle első világsikere, a Bor, mámor, Provence kalandos története folytatódna e regény oldalain; Bennett a Kánaánban érzi magát. Mesés ingatlanok eladásával keresi kenyerét álmai földjén, Provence-ban. Mindaddig, amíg csőd nem fenyegeti - és nagyon úgy tűnik, vissza kell térnie a zimankós angliai taposómalomba. Utolsó esélyként hirdetést ad fel, miszerint: bármilyen munkát elvállal. Hamarosan jelentkezik is egy titokzatos és dúsgazdag kuncsaft, aki arra szerződteti, hogy cseréljen vele sorsot, költözzön helyette Monte Carlóba, éljen fényűző életet, dúskáljon ínycsiklandó étkekben, mindezt úgymond "adómegtakarítási céllal". A kalandor Bennett kisvártatva a gyönyörű modellek karjaiból egyenesen az ínyencségnek számító szarvasgombát csempésző szicíliai és korzikai maffia karmaiba közé kerül, és még csak nem is sejti megbízatásának valódi célját... A Provence trilógia és más világsikerek szerzője új regényében krimibe illő izgalmakkal, fantasztikus ízekkel, rámenős modellekkel és a kaszinók csillogásával kecsegteti minden olvasóját.

A ​címben említett hajsza galériákon, neves műgyűjtők otthonán és vérlázítóan ínyenc éttermeken folyik keresztül, miközben némi kitérőt tesz a Bahama-szigetekre, Angliába, valamint NewYorkba. A könyv hőse, André Kelly fotós üresfejű, teli zsebű hírességek házait és műkincseit örökíti meg, amikor észreveszi, hogy az egyik műgyűjtő házánál éppen egy Cézanne-t rakodnak egy fűtésszerelő furgonjába. Milyen különös, gondolja, és habozás nélkül a festmény, egyúttal pedig egy nagystílű szélhámosság nyomába ered. Szórakoztató fordulatokban gazdag kutatómunkáját egész sokaság igyekszik siettetni vagy gáncsolni - többek közt egy csinos művészközvetítő, egy minden hájjal megkent műkereskedő, egy káprázatos holland képhamisító és néhány nagyétvágyú New York-i ügyeskedő. A háttérben pedig láthatatlanul ott szorgoskodik az aranykezű konyhafőnökök serege, akiknek ínycsiklandó gasztronómiai remekei időről időre kényeztetik a Hajsza a Cézanne-ért főhősét, miközben tantaluszi kínokra kárhoztatják az olvasót. Az angol születésű Peter Mayle könyveit eddig huszonkét nyelvre fordították le. Feleségével és két kutyájával Franciaországban és Long Islanden él.

Lee ​Child: A nehezebb út Jack Reacher egy forró nyári éjszakán éppen kávét kortyol egy New York-i kávézó teraszán, amikor odalép hozzá egy idegen, és egy előző este a közelben történt, látszólag szokványos jelenetről kezdi faggatni. A férfi egy tehetős üzletembert, Edward Lane-t képviseli, aki arra kéri Reachert, keresse meg elrabolt feleségét és lányát. Miután az egykori katonai nyomozó fényt derít Lane sötét múltjának epizódjaira, csakhamar belátja, hogy a szokásos módszereivel ezúttal zsákutcába juthat, és a nehezebb utat kell választania. Nora Roberts: Bukott angyal Amikor Reece Gilmore szemtanúja lesz egy gyilkosságnak az álmos kisvároshoz, Angel's Fisthez közeli hegyekben, hiába tesz bejelentést a rendőrségen, a helyi seriff nem hisz neki. A rendőrfőnök sem bizonyítékot, sem holttestet nem talál, ellenben kideríti, hogy a lány korábban súlyos bűncselekmény áldozata lett egy bostoni étteremben, ami mély lelki sebeket ejtett rajta. Reece egyedüli szerencséje, hogy a kisvárosban akad egy ember, a magának való író, Brody, aki hisz neki, és mellé áll. Peter Mayle: Bor, mámor, Provence Max Skinner számára szerencse a szerencsétlenségben, hogy a londoni pénzügyi karrierjének végét jelentő elbocsátásával egyidejűleg levelet kap Franciaországból. A küldeményből kiderül, hogy a rég nem látott Henry nagybátyjától többhektáros szőlőbirtokot örököl Provenceban. Max az újrakezdés reményében repülőgépre ül, hogy maga mögött hagyja a ködös Albiont. A vidéki szemlélődésnek azonban csakhamar vége szakad, amikor felbukkan egy csinos kaliforniai lány, aki ugyancsak jogot formál a jelentős örökségre. Douglas Preston: Tyrannosaurus-kanyon Számtalan elmélet létezik annak magyarázatára, mi okozta a dinoszauruszok kipusztulását. Egyes vélekedések szerint ennek oka, hogy a történelem előtti időkben aszteroida csapódott a Földnek, ám ez az Indiana Jones-filmeket idéző kalandregény szokatlan és egyben lebilincselően izgalmas megközelítéssel szolgál. Amikor Stem Weathers kőzetkutató világraszóló felfedezést tesz egy isten háta mögötti új-mexikói kanyonban, szerencsevadászok egész sora követelne részt a sikerből, akik azonban nem válogatnak az eszközökben.

Ez ​itt - mondjuk - egy napló. Azaz, mivel a kutyáknak köztudottan nincs időérzékük, inkább esetleges, csapongó gondolattár, jobbára minden időrend nélkül. Elmélkedés ember és kutya kapcsolatáról, megspékelve az emberi miben létről szóló újszerű megfigyelésekkel, új nézőpontból: körülbelül térdmagasságból. Fiú, a szerző, fajtatiszta paranoiás. Nagyzási hóbortjához heveny üldözési mánia társul, mely utóbbi a taktikailag megfelelő pillanatokban jelentkezik. Rendkívül bonyolult jellem. Naplója, mely valahová Prousté és Fülesé közé sorolható, sok helyütt gyalázkodó és kegyetlenül énközpontú. A nagy bölcselőktől vett idézetek közé gyakorlatias kutyaügyek keverednek. A csupa szellem és humor Kutyaélet, melvet Edward Koren illusztrált gazdagon, sajátos írói hangjával és gyakran nyers szókimondásával felejthetetlen kutyaszemélyiséget rajzol az olvasó elé.

Peter ​Mayle nagyszerű új regénye a borról - és a borbizniszről - szól, helyszíne pedig, mi más is lehetne, Provence. Igazán élvezetes olvasmány - elringat Provence megannyi érzéki csodájával, s közben elmesél egy, a bortermelés roppantul jövedelmező és kegyetlen versenyt diktáló világában játszódó, magávalragadó történetet. Provence az a hely, ahol a Peter Mayle eszik, iszik, ír és él. Ez a kilencedik könyve és az ötödik regénye.

Gastronomy ​is a wonderful starting point to study France and the French. As the retired schoolmaster from Provence says 'The religion of France is food. And wine, of course.' And they put their money where their mouth is, spending a greater proportion of their income on food and drink than any other nation in the world. Literally hundreds of gastronomic fairs and festivals take place throughout the year all over France - a frog fair, an hommage to the sausage, to the turnip, to the quiche and the noble Camembert. What kind of person is a snail-fancier? Is there a brotherhood of sausage connoisseurs? How can you devote an entire weekend to the French fry? Peter Mayle finds out and brings hilariously and affectionately to life the people who can get passionate about a frog's leg or a well-turned omelette. Over ten years ago he transformed our feelings about Provence, now he captures the irresistible essence of France herself - and her food.

Elsőként ez a könyv nyújt bepillantást a férfi intim világába, melyben legjobb barátja játssza a főszerepet. Nincs mit tenni, ez minden férfi végzete: legjobb barátját mindig és mindenhová magával kell cipelnie, aki - mondjuk ki - nem mindig viselkedik barátságosan. Legyen bár nyurga és testes vagy kis növésű (ámde fürge!) folyton előretolakszik, folyton szerepelni akar, háborúban, békében, boldog és boldogtalan órák idején egyaránt. Hadvezérek, királyok, híres bölcselők és nagy művészek vallják, (persze csak ha senki sem hallja) hogy életművük kiteljesedése vagy éppen a zökkenők hátterében mindig hűséges barátjuk állt.

Az ​élet dolgairól, mellébeszélés nélkül, és jó sok rajzzal.

"Easygoing ​wit and dead-on satire.... Mayle is becoming an American Evelyn Waugh.... He virtually establishes a lip-licking new literary genre --- call it dinnerotica." ---People

Max ​Skinner is a man at the heart of London's financial universe until his employers embark on a little asset-stripping of their own. Himself. Amid the grey London drizzle, there is one potential ray of sunshine: Max's Uncle Harry has left him his estate in his will - an eighteenth-century chateau and vineyard an hour's drive from Avignon. Out of a job, and encouraged by his friend Charlie about the money in modern wine, he heads for France. What Max discovers is a beautiful house, wonderful weather and a bustling village. The downside is the quality of the wine in his vineyard, but when Max suggests calling in an expert, Roussel, a former employee of his uncle's, is resistant. Help is at hand, however, when a beautiful blonde Californian arrives unexpectedly at the chateau. Peter Mayle's delightful novel will enchant the audiences who bought A YEAR IN PROVENCE and TOUJOURS PROVENCE in their millions.

Peter ​Mayle hat sich seinen großen Traum erfüllt und ist in die Provence gezogen. Doch das erste Jahr ist gar nicht einfach, und immer wieder kommt es zu Missverständnissen – nicht nur, weil man die Sprache dort einfach nicht versteht, sondern auch, weil die Lebensweise der Franzosen so merkwürdig anders als die der Briten ist.

Kollekciók