Ajax-loader

Terebess Gábor könyvei a rukkolán


"Ez ​a könyv - mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten - nemcsak szakácskönyv, hanem Kína kultúrtörténete is - amilyennek az a konyhából látszik. Az ősidőktől máig követi a felhasznált nyersanyagok, a főzési módszerek, az ínyesmesterség és a vendéglátás változásait ünnepeken, hétköznapokon át a paraszt vékonyfüstű konyhájától a császári lakomákig. Különös figyelmet szentel a kínaiak azon zöldség- és gyümölcsfajtáinak, amelyek nálunk is - vadon vagy díszkertben - előfordulnak, megteremnek." A kultúrtörténeti érdekességek mellett természetesen recepteket is közöl, fő célja azonban az, hogy e páratlan szakácsművészet szellemiségét tegye közkinccsé. Számos illusztráció hozza közelebb a régi szokásokat s könnyíti meg az ételek elkészítését.

Terebess ​Gábor haikui

A ​mű másfél-kétezer éves ázsiai jellemtipológiát mutat be a páli nyelvű buddhizmusból, érdekes, elgondolkodtató ismereteket ad a lélektan különös, régi ágának múltjából. A legfontosabb szövegemlék, Buddhaghósza: A tisztulás útja c. alkotása, amely hat típust ismertet. A negatív csoportba sorolja azokat, akiket az érzékiség, az utálkozás, a mulyaság ural; az ő pozitív ellenpárjuk azok, akiket a megértés, a képzelet, a hit vezérel. Az ember célja önmaga tökéletesítése kell, hogy legyen - ehhez ad segítséget e kis kötet: valamennyi típus számára megadja a helyes meditációs témákat, ismerteti azokat az életkörülményeket, amelyek segítenek jellemük átalakításában.

Kollekciók