Ajax-loader

kollekció: Tudomány és Természet

“A világjáró tudós élete Isten kezében van.”

(Rejtő Jenő)


Amikor ​Kivi, a hideg fénnyel csillogó szemű kisfiú megszületik, még senki sem gondolja a családból, hogy a gyerek valójában génmanipulált. Csak az apja tudja a titkot, aki a beavatkozást végrehajtotta azzal a céllal, hogy igazi zsenit hozzon létre. A családban azonban egyre több megmagyarázhatatlan, szörnyű tragédia történik, miközben a kis zseninek láthatóan nincsenek érzelmei... De a legrettenetesebb események még hátravannak - de mi történik közben Kivivel? Hátborzongató történet - csak felnőtt olvasóknak!

Tökéletes ​génmanipuláció, korszakalkotó szervátültetések, plusz még a klónozásról is szót ejt az orvosi krimik szülőatyja. Mint a többi 15 könyve, a Kromoszóma is bővelkedik fordulatos eseményekben, s a történet végéig a valós világ tudományos fejlettsége előtt jár egy lépéssel. Robin Cook valószínűleg annak köszönheti sikerét, hogy beavatja az olvasót, olyan orvosi titokba, amelyekről sehol máshol nem lehet hallani. Kevin Marshall, a GenSys alkalmazásában álló sejtbiológus nyomozni kezd, mert kígyózó füstöt lát felszállni egy olyan szigetről, ahol a GenSys az általa kikísérletezett bonobó majmokat tartja. Az ő munkája az, hogy a bonobók génállományát emberire cserélje, a cég tiktos céljai érdekében. A génsebészeti úton átalakított bonobók leszármazottjai megváltoznak. De mennyire? A lehetőségek megrémítik Kevint. Ő az egész életét a kutatásnak szentelte, de nem akar olyan dolgot létrehozni, ami még az atombombánál is veszélyesebb lehet. Ezalatt New Yorkban a törvényszéki orvosszakértő és segédje egy másik ügyben kezd el nyomozni. Az ő kálváriájuk azzal kezdődik, hogy Carlo Franconi hullája eltűnik a boncteremből és néhány nappal később kifogják a megcsonkított tetemet a folyóból. Ki és miért lopta el Franconi hulláját? Van-e valamilyen kapcsolat a new yorki és a guineai eset között? A Kromószóma elképesztő sebességgel cikázik a két helyszín között.

Az ​Acélsodrony második kötetében nemcsak a kezdő évszámok változnak 6-osról 7-esre, de minden közelebb van már hozzánk. Azt is mondhatnám, „átnyúló” érvénnyel. Erről a korról a mai középnemzedéknek már eleven emlékei vannak. Szerzőként a hetvenes évek krónikájának megírásakor több bizsergést éreztem, mint az előző kötetnél. Innen valamiképp minden „szólongat”, ahogyan, felteszem, generációm más tagjait is. Ezzel a gondolattal ajánlom az Acélsodrony – a 70-es évek című könyvemet azoknak, akik túljutottak már a hatvanas éveken, és most nem csupán a folytatásra, de testközelibb élményekre is vágynak. Ajánlom továbbá azoknak, akikben a hetvenes évek történéseit olvasva felébred a kíváncsiság: mi volt előtte? Egyszóval ez a kötet kicsit kedvcsináló is – múlthoz, jövőhöz.

Amit ​tanáraink soha nem meséltek el: melyik művész keveredett viharos szerelmi afférokba, kinek az élete volt teli kínokkal és gyötrelmekkel, ki volt gyilkos, ki halt meg szifiliszben és melyikük írt alá halálos ítéleteket. Isten ments, hogy az itt olvasott mendemondák és igaz történetek alapján alkossunk végső ítéletet! De ha tudjuk, milyen megpróbáltatásokon és traumákon ment keresztül számos művész, akkor talán alkotásaikat is másképp fogjuk értékelni, és meglehet, a botrányszagú, eddig még nem hallott történetek olyan művészi kompozíciókra is fényt derítenek, amelyek előtt korábban értetlenül álltunk. Egy biztos: a művészek túlnyomó részét nem az unalom tette a sírba, sokan közülük a káosz és az őrület szélén táncolva élték le az életüket, ott, ahol az igazán zseniális alkotások születnek.

Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Takáts ​Sándor tanulságos és egyúttal szórakoztató írásaiban megsárgult levelek, elfeledett dokumentumok alapján rajzolja meg egy-egy nagyasszonyunk portréját, szívesen idézve föl udvartartásukat, házuk életét. Kanizsai Dorottya, Bánffy Kata, Fánczy Borbála, Wesselényi Anna leveleiből a 16-17. század szokásairól - a kertészkedéstől a befőzésig, nemeslányok nevelésétől a fényes esküvőkig, a szorgos otthoni munkálkodástól a királyi udvarban tett látogatásokig - sok mindent megtudtunk, de ezek az írások tudósítanak arról is, milyen hányatott volt a sorsa Zrínyi Ilonának vagy Koháry Juditnak, hogyan éltek Zrínyi Miklós lányai, Margit, Dorica és Kata.

Covers_168197
1
0

Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Az ​ősi Selyemút klasszikus belső-ázsiai útvonalát összefoglaló első magyar nyelvű mű kerül ezúttal az olvasó kezébe. A történeti, vallástörténeti, néprajzi ismeretek a kínai szakirodalom legfrissebb anyagait is feldolgozzák, ugyanakkor meghatározóan építenek a szerző másfél évtized alatt a térségben megtett tizennyolc kutatóútjára. A könyv bemutatja a Selyemút egykori világát, a legendás kereskedelmi útvonalnak és a különböző kultúrák közvetítésének évezredes múltját, valamint az ott élt egykori és mai népek életét. Napjainkig követhető a történelmi változás folyamata, a megőrzött értékes hagyományok utóélete, a gazdag régészeti leletanyag bemutatása. A térség nagyrészt egybeesik a népvándorlás útvonalával is, ami a magyar őstörténelem nélkülözhetetlen keleti háttérismeretei miatt érdemel figyelmet. A Selyemút kimagasló nemzetközi jelentőségű magyar kutatóinak, elsősorban Stein Aurélnak korszakos tevékenységét folytatja a szerző, dr. Bárdi László, a Pécsi Tudományegyetem Ázsia Központjának első igazgatója a helyszíni vizsgálataival, valamint ennek földolgozásával. A méltatlanul kevéssé ismert kínai világ és a Kelet-Nyugat szakadék megértésében is előbbre léphetünk a sokoldalú elemző leírás és az egyedi szerzői fényképek segítségével.

Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

A ​revelatory exploration of the hottest trend in technology and the dramatic impact it will have on the economy, science, and society at large. Which paint color is most likely to tell you that a used car is in good shape? How can officials identify the most dangerous New York City manholes before they explode? And how did Google searches predict the spread of the H1N1 flu outbreak? The key to answering these questions, and many more, is big data. “Big data” refers to our burgeoning ability to crunch vast collections of information, analyze it instantly, and draw sometimes profoundly surprising conclusions from it. This emerging science can translate myriad phenomena—from the price of airline tickets to the text of millions of books—into searchable form, and uses our increasing computing power to unearth epiphanies that we never could have seen before. A revolution on par with the Internet or perhaps even the printing press, big data will change the way we think about business, health, politics, education, and innovation in the years to come. It also poses fresh threats, from the inevitable end of privacy as we know it to the prospect of being penalized for things we haven’t even done yet, based on big data’s ability to predict our future behavior. In this brilliantly clear, often surprising work, two leading experts explain what big data is, how it will change our lives, and what we can do to protect ourselves from its hazards. Big Data is the first big book about the next big thing.

A ​Segítség, kutyás lettem! valódi segítség mindazoknak, akiknek kutyájuk van, vagy épp kutyát szeretnének. A tudós kutyabarát, Csányi Vilmos nemcsak azt osztja meg velünk, hogy mit tegyünk és mit ne, de elmagyarázza, hogy miért. Megtudhatjuk, mit tudnak, mit éreznek és mit próbálnak elmondani nekünk a kutyák, akik veleszületett emberszeretettel jönnek a világra s talán már félig-meddig maguk is emberek. A sok-sok csodálatos, kutyaszeretettel megírt történetben felbukkannak kutyaismerőseink, Bukfenc és Jeromos is. Csányi Vilmos Széchenyi-díjas biológus, biokémikus, etológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Kutatási területe az állati és emberi viselkedés, valamint a biológiai és a kulturális evolúció kérdései. A Libri Kiadónál megjelent: A kutyák szőrös gyerekek; Jeromos, a barátom.

Covers_300110
Water Ismeretlen szerző
0
2

Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

A ​Time-Life Planet Earth book. Contents: The Legacy of Wildfire; Great Ages of Plants; The Anatomy of Trees; The Pulse of Temperate Woodlands; Tactics for the Tropics; Renewing a Living Resource; The Many Faces of the Forest; Weapons for a Hot War; The Ancestry of Forests; Arboreal Sculptures; An Ill-Fated Forest Empire

The ​science delusion is the belief that science already understands the nature of reality. The fundamental questions are answered, leaving only the details to be filled in. In this book, Dr Rupert Sheldrake, one of the world's most innovative scientists, shows that science is being constricted by assumptions that have hardened into dogmas. The sciences would be better off without them: freer, more interesting, and more fun. According to the dogmas of science, all reality is material or physical. The world is a machine, made up of dead matter. Nature is purposeless. Consciousness is nothing but the physical activity of the brain. Free will is an illusion. God exists only as an idea in human minds, imprisoned within our skulls. But should science be a belief-system, or a method of enquiry? Sheldrake shows that the materialist ideology is moribund; under its sway, increasingly expensive research is reaping diminishing returns. In the skeptical spirit of true science, Sheldrake turns the ten fundamental dogmas of materialism into exciting questions, and shows how all of them open up startling new possibilities. The Science Delusion will radically change your view of what is possible. and give you new hope for the world.

A ​Phenjani Műszaki Egyetem hallgatói – az észak-koreai uralkodó osztály gyermekei – naponta háromszor szabályos sorokban masíroznak az étkezőbe, Észak-Koreát és vezetőjét dicsőítő dalokat énekelve: „Nélküled mi sem vagyunk, Nélküled nincsen hazánk.” Megdöbbentő jelenet, de Kim Suki lassanként ráhangolódik a dallamra, és anélkül, hogy észrevenné, maga is dúdolni kezdi. A könyv amerikai–dél-koreai szerzője egy olyan intézményben vállalt angoltanári állást, ahol minden terem faláról Kim Ir Szen és Kim Dzsongil portréi néznek le rá szenvtelen pillantással. Az élet itt magányos és klausztrofóbiás hangulatú, különösen Kim Suki számára: minden egyes levelét cenzúrázzák, jegyzeteit és fotóit pedig el kell rejtenie a felügyelők, sőt saját kollégái, az evangélikus misszionáriusok elől is. A _Nélküled mi sem vagyunk_ megindító és ritka bepillantást kínál a világ egyik legzártabb országába, és azoknak a kivételezett fiataloknak az életébe, akik egyszerre a rendszer katonái és rabszolgái.

Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Covers_334699
Az ​allergiáról Ismeretlen szerző
0
0

Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Mindenki ​kakil? És mi történik utána a kakival? Hajtsd ki a füleket, és máris megtudod a választ ennek a meglepően bájos könyvecskének a segítségével.

A ​tanulóifjúsághoz szól N. László Endre ismeretterjesztő munkája az egyik legősibb, ám szélesebb körben szinte teljesen ismeretlen népi mesterségről, az aranymosásról. Legnagyobb folyamunk, a Duna, éppen a Csallóköz és a Szigetköz fövenyén rakta le a hullámai sodorta aranyszemcséket, amelyeket fáradságos, de szép munkával nyertek ki a vállalkozó kedvű, rátermett emberek. A szerző az aranyászok szerszámait, munkamódszerét és életmódját a még élő aranymosók elbeszélése, illetve saját tapasztalatai alapján ismerteti közvetlen hangvételben. Eközben az aranymosáshoz fűződő regékkel, mondákkal is megismerkedhet az olvasó.

A ​cím rájátszás Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas magyar tudós művére, amit az emberiségért jövőjéért aggódva írt („Az őrült majom"). A fiatalságot tekintette a szebb, humánusabb, boldogabb jövő letéteményesének. Ha életben akarunk maradni, teljesen új morális alapokra kell helyezni világunkat. Antalóczy Zoltán az ő gondolataihoz kapcsolódik.

A ​fogamzóképesség zavarai (meddőség, spontán vetélések) gyakoriságuk alapján világszerte népbetegségszámba mennek. Ez nem betegség, hanem számos testi és/vagy lelki kórfolyamat többnyire nem egyetlen, de rendszerint vezetőtünete. Eredményesen csak akkor gyógyítható, ha az ok pontosan megnevezhető. A gyermektelenség sok család életét tönkreteszi, s egyéni tragédiákhoz vezet. Jelen, hiánypótló könyv célja, hogy az infertilitás témában felgyülemlett számtalan kérdésre választ adjon, akár a háttérben húzódó betegségről, akár a kivizsgálás menetéről, akár a lehetséges gyógymódokról legyen szó. A könyvet a szakembereken kívül az érintettek is nagy haszonnal forgathatják.

Aki ​egyszer megtanulta az erdő szavát, lassan felismeri a természetben működő összefüggéseket, törvényszerűségeket is. Rájön, hogy ebben a bonyolult életközösségben a természet hatalmas ereje, kegyetlennek látszó szigora mögött nagyon sok öröm és gyöngédség leledzik. Ha ezt felismerik, megszépül előttük a világ, örömüket lelik az ezernyi madár csacsogásában, az erdei gombák illatában.

Obádovics ​J. Gyula természettudományi, műszaki doktor, a matematika tudományok kandidátusa. Számos matematikai, számítástechnikai tankönyv és egyetemi jegyzet szerzője. Neki köszönhetjük a számítástechnika oktatásának megszervezését Magyarországon, és a matematika állításainak, elveinek érthető, sokak számára befogadható megfogalmazásait. A kilencvenedik életévét ünneplő, önéletrajzi kötetből képet kapunk róla, hogyan lett a kíváncsi, eleven, éles eszű bajai fiúból tekintélyes, sokak életére komoly befolyással bíró professzor, aki soha nem szűnt meg kérdéseket föltenni választott szakterülete, a tudományok királynője, a matematika világában. Meleg szívű humora, költői vénája, irodalom- és zeneértése, a szó legigazibb értelmében vett ember- és életszeretete adják sokoldalú személyisége egy-egy fazettáját.

Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Körülbelül ​3500 millió évvel ezelőtt különös vegyi anyag jelent meg a fiatal Föld meleg ősóceánjában. Ez a bonyolult anyag meghökkentő képességgel rendelkezett: másolatot tudott készíteni önmagáról. A földtörténet egymást követő korszakaiban ilyen módon az életnek több mint ötmillió különféle formája bontakozott ki. Ez a könyv arról szól, hogyan sikerült felderíteni ezt a lenyűgöző fejlődési folyamatot. Lépésről-lépésre végigkíséri azoknak a tudósoknak a munkáját, akik megpróbálták megérteni az élet kezdeteit, és végül megfejtették azt a kódot, amely az összes élőlény működését szabályozza.

A ​macskák a legkedveltebb háziállatok közé tartoznak. Bájos, mégis vad személyiségek, akik villámgyorsan képesek meghódítani szívünket. Egy macskát nem lehet megvesztegetni, barátságát nem lehet megvenni, csak kiérdemelni. E kötet színes fényképek kíséretében mutatja be a macskák fajtáit, viselkedését, táplálását és gondozását. Tanácsokat ad, hogy mire figyeljünk oda a vásárláskor, és milyen óvintézkedéseket kell tennünk ahhoz, hogy kedvencünk valóban jól érezze magát otthonunkban - akár családtagjaink és más háziállatok mellett is. A tartalomból: -a helyes választás -kutya-macska barátság -táplálkozás az egyes életszakaszokban -a macskák nyelvének megértése -macskajátékok -ápolás és egészség A "Házi kedvenceink" című sorozat célja, hogy megismertesse az olvasókat a legkedveltebb háziállatokkal. A kis kötetek, melyek alapvető ismereteket és hasznos tanácsokat nyújtanak a kedvencek eredetéről, fajtáiról, élőhelyéről, gondozásáról és ápolásáról, nem hiányozhatnak egyetlen állatbarát polcáról sem.

Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kollekciók