Ajax-loader

kollekció: Napjaink, bulvár, politika

“A közügy mindenkinek kedvenc magánügye.”
(Rejtő Jenő)


A ​végső ultimátum Politikai intézkedések: Nagy-Britannia kötelezze el magát az egyesített európai haderőben való részvétel mellett az évszázad végéig. Vezessék be a halálbüntetést a gyilkosságért és a kemény kábítószerek birtoklásáért. Egy hónapos türelmi idő után - amíg mindenki leadhatja a rendőrségnek a fegyverét - halálbüntetéssel kell az illegális fegyvertartókat büntetni. Függesszék fel a terroristák ügyeinek bírósági tárgyalását. Statáriális bíróság döntsön, és töröljék a fellebezés jogát. A fegyveres erők azonnali visszarendelése Észak-Írországból. Ulster irányítását adják át Írországnak. A külföldi segélyeket állítsák le. A tömegközlekedés legyen ingyenes, és fizesse az állam. Azonnal szabadítsanak fel félmillió hektár földet, és negyedhektáros parcellánként adják el őket, hogy az embereknek legyen hova saját házat építeniük. A tábornokból terroristává lett Conrad Pyne utolsó elkeseredett kísérletként juttatta ezt el a miniszterelnöknek, hogy megmentse hazáját az anarchiába süllyedéstől. Ő és a profikból álló válogatott csoportja hatalmukba kerítették a Canvey-szigeteken lévő atomerőművet. A kormánynak száz órája van a válaszra.

John ​Berger ismerőse a magyar olvasónak, nemcsak művészettörténészként, de regényíróként is, ő irta az utóbbi évtized legizgalmasabb modern angol regényét, a G.-t, amelynek a közelmúltban jelent meg második magyar kiadást. A Korunk festője John Berger első regénye volt, 1958-ban jelent meg, de akkor a kiadó összeszedette a boltokból a már kiszállott példányokban. Meggondolta magát, alkalmasint valamiféle politikai botrány elkerülése végett. A regény főhőse, János Lavin magyar festő ugyanis kommunista - nem múlt időben, hanem a festő naplójából és a naplójegyzeteket kommentáló, továbbgondoló "John" közbeszúrt megjegyzéseiből álló regény jelen idejébe, tehát 1952-56-ban. Belőle alkotja meg John Berger korunk festőjét, a modern művész ideáltípusát: született a múlt század utolsó éveiben, pályáján a nagy művészeti és társadalmi mozgalmak dagálya idején indult el, és a törvényszerűen bekövetkező, váltakozó színhelyű emigrációban sem hasonlott meg eszményeivel.

It ​is 1936. America has just elected Berzelius Windrip to the presidency-and his fascist policies turn the U.S. into a totalitarian state.

A ​politika és a gazdaság globális uralmáért folytatott harc újabb történelmi szakasza bontakozik ki szemünk előtt. Magyarországon az összeütköző erők metszéspontjában időközben egy impériumváltás zajlik le. Az egypólusú atlanti meghatározottság mellett, vagy helyett, egyes európai valamint ázsiai és közel-keleti befolyás lép. A nemzetünket érő XX. századi katasztrófa sorozat betetőzése előtt állunk, vagy a megmaradásunk útjára léptünk? Stabilizálódik-e helyzetünk, vagy az összeütközés súlyozott helyszíne lesz az országunk? Az egy „lapra" tett nemzeti politika megerősödése, vagy végzetes bukása előtt állunk? Dr. Tóth Zoltán József (PhD) jogász, politológus, címzetes és egyetemi docens, egykori honvédelmi helyettes államtitkár, esetenként személyes hangvételű közjogi, történeti, politikai elemzéseiben ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Kortörténet? ​Kormány(ok) története? A rendsezrváltás krónikája? Gazdaságtörténet? Igazolódott és be nem vált jóslatok sorozata? Magyarország legutóbbi tíz évének szubjektív szempontból megfogalmazott, de objektivitásra törekvő históriája? Politikai arcképcsarnok a többpártrendszer hőskorából? Lengyel László könyvében mindez így együtt benne foglaltatik, mégsem mondhatná senki nyugodt lelkiismerettel, hogy csak ez vagy csak az. A szerző önálló, csakis általa művelhető műfajt teremtett, mert komplex látása, többirányú felkészültsége s legfőképpen a minden sablontól elütő, izgalmas gondolatkísérletek kikövetelték maguknak a semmi eddig voltra nem hasonlító formát. Politikai regénynek is nevezhetnénk, hiszen a szerző olykor szépírókat megszégyenítő invencióval, novellisztikus kidolgozottságú metaforák segítségével mondja el, mi zajlott le az Antall-, illetve a Horn-kormány évei alatt. Akik 1992-ben már olvasták Lengyel László Útfélen című könyvét, meglepetéssel tapasztalhatják, hogy annak fejezetei (bár e kötet első felében újra olvashatók) alaposan kibővültek, módosultak, a későbbi történések fényében némiképp átértékelődtek: tehát a "régi" is vadonatúj lett. A Horn-kormány négy évének komplex elemzése pedig első és egyetlen kísérlet ennek a periódusnak a definiálására, s időben elmegy addig, ameddig csak lehetséges: éppen csak az 1998-as választások eredményét nem várhatta be (a nyomdai átfutás miatt) a történelemmel mindvégig szinkronban dolgozó szerző.

An ​intimate biography by the author of the bestselling "Ozzy Unauthorized", now available in paperback. The hardback has sold over 35,000 copies and has been in The Times hardback non-fiction top ten since publication. Sharon Osbourne consistently secures major media exposure, with the final series of "The Osbournes" in 2005 and a new series of "The X Factor" starting in August. Read all about her difficult childhood, remarkable and phenomenally long-lasting success in her chosen career, a passionate and sometimes violent relationship, motherhood, surviving cancer and superstardom at fifty. In "Sharon Osbourne: Unauthorized, Uncensored - Understood", we go behind the 'marketing-genius' headlines to reveal the extraordinary life of this remarkable woman. From her emotionally troubled childhood as the daughter of music svengali Don Arden, through the drink- and drug-fuelled years on the road with Ozzy, and her determination to make it as a female manager in a very male world, right up to her current incarnation as an award-winning TV star and 'supermom': every inch of her life is examined and celebrated in this innovative and ground-breaking biography. In Sharon we have found an icon for our times: not only a hugely-successful career woman in her own right, but a mother, a marketeer - and an inspiration to us all.

Hogyan ​nézne ki egy olyan ország, amit teljes egészében nők irányítanak? Lehetséges-e megfordítani az évszázados beidegződéseket, és a nők szempontjai szerint újraszervezni a társadalmat egy gondoskodóbb, harmonikusabb és kevésbé elnyomó rendszerré? A kis latin-amerikai ország, Faguas földjén ez többé már nem elméleti kérdés. Amikor egy vulkánkitörés következményeként a férfiak tesztoszteron szintje váratlanul zuhanni kezd, a kizárólag nőkből álló Ledér Álmok Baloldala szinte akadálytalanul kerül hatalomra, hogy a hirtelen kezes bárányokká változó férfiaktól átvegye az ország irányítását. Ám a társadalomban véghezvitt "tavaszi nagytakarítás" nem mindenkinek tetszik, és amikor Viviana Sansón, az új kormány elnökasszonya merénylet áldozata lesz, a párt vezetőinek újra kell értékelniük mindent, amit eddig a politikáról, nőkről és férfiakról, barátságról és szerelemről gondoltak... Elgondolkodtató és provokatív regényével a nicaraguai Gioconda Belli 2010-ben elnyerte a legrangosabb latin-amerikai irodalmi díjat (La Otra Orilla), első nőként a díj történetében.

Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Natan ​Saranszkij, a Gulag egykori foglya 1996-ban az izraeli kormány minisztereként tért vissza Moszkvába. Az ellenzéki mozgalom egyik vezetőjeként kilenc évet töltött a szovjet rendszer börtöneiben. Kiszabadulása után nemzetközi hírű emberi jogi aktivista, majd befolyásos politikus lett...

Covers_307814
0
2

An ​in-depth look at the philosophical issues behind HBO's "Game of Thrones" television series and the books that inspired itGeorge R.R. Martin's "New York Times" bestselling epic fantasy book series, A Song of Ice and Fire, and the HBO television show adapted from it, have earned critical acclaim and inspired fanatic devotion. This book delves into the many philosophical questions that arise in this complex, character-driven series, including: Is it right for a "good" king to usurp the throne of a "bad" one and murder his family? How far should you go to protect your family and its secrets? In a fantasy universe with medieval mores and ethics, can female characters reflect modern feminist ideals?Timed for the premiere of the second season of the HBO "Game of Thrones" seriesGives new perspectives on the characters, storylines, and themes of "Game of Thrones"Draws on great philosophers from ancient Greece to modern America to explore intriguing topics such as the strange creatures of Westeros, the incestuous relationship of Jaime and Cersei Lannister, and what the kings of Westeros can show us about virtue and honor (or the lack thereof) as they play their game of thrones Essential reading for fans, "Game of Thrones and Philosophy" will enrich your experience of your favorite medieval fantasy series

Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Ez ​a könyv kulcsregény. Szereplői éltek, részben ma is élnek. A bűnügy, s a vele kapcsolatos nyomozás, a bírósági eljárások sora sem a fantázia szülöttei, hanem megtörtént esetek, amelyek füzéren kitapinthatóan nyomon követhető a hatalom működésének mechanizmusa. A mintegy tizenöt esztendővel ezelőtt megírt regény kiadását annak idején a Honvédelmi Minisztérium akadályozta meg. Nem a véletlen műve, hogy csak most kerülhet az olvasók kezébe.

A ​kötet tanulmányai, melyek számos aspektusból elemzik az igazságszolgáltatás és a tisztességes eljárás viszonyát, a magyar jogászság egészét megmozgató, számos vitát generáló, intenzív törvényhozási periódusban születtek. Nem véletlen tehát, hogy az alkotmányozási folyamatra mind a szerzők témaválasztása, mind a választott téma feldolgozása tekintettel volt. Az összehasonlító módszer ebben a kontextusban a megismerés, önmegismerés és önreflexió hármas célkitűzésének megvalósításával segítheti a jogalkotó munkáját, amennyiben a jogalkotó készséget mutat az odafigyelésre és a párbeszédre. Legyen szó a bíróságok igazgatásáról, a bírói kinevezésekről, a védelemhez fűződő jogról vagy a tisztességes eljárás fogalomkörébe tartozó kérdésekről, mindegyik tanulmány tartalmaz megfontolásra érdemes megállapításokat. Az egyes jogcsaládok, azon belül az egyes jogrendszerek változatos megoldásokat dolgoztak ki arra, hogy az alkotmányokban szinte mindenhol követelményként rögzített független és pártatlan igazságszolgáltatás az állampolgárok számára tisztességes eljárás keretében biztosítsa jogaik érvényesítését, illetve azt, hogy megvádolásuk esetén ugyancsak ilyen keretek között védhessék igazukat. Az egyes megoldások csak az adott jogi kultúrán belül nyerhetnek értelmet: mindenkitől lehet tanulni, de senkit sem érdemes utánozni. Egy-egy közegéből kiragadott példa könnyen tévútra vezetheti azokat, akik nem ismerik a mintának tekintett jogrendszer történetét és a konkrét jogintézmény alkalmazásának okait. Reményeim szerint e kötet olvasói elkerülhetik majd a hasonló hibákat. Ajánljuk e művet mindazoknak, akik az igazságszolgáltatás és a tisztességes eljárás témakörében elmélyült és árnyalt tudás megszerzésére törekednek.

A ​címben idézett két fogalomcsoport feltételezi a kizárólagosság igényének megfogalmazását és érvényesítését. Egyfelől a nemzeti elkötelezettségű, nacionalista, hazafi, patrióta, másfelől az internacionalista, nemzetközi, világpolgár, kozmopolita, bizonyos értelemben a hazátlan, sőt hazaáruló és hasonló kifejezések egyaránt arra vallanak, hogy nyelvünk felettébb gazdag, sokfajta árnyalatban képes leírni e két oppozícióban élő szellemi, politikai áramlatot. Valójában az idézett szókapcsolatok valami nem elegyíthető, belső ellentmondást hurcolnak magukban az internacionalista nem lehet hazafi, és a maga természetes módján nem lehet nacionalista, és viszont; a hazafi, a szakrálissá emelt nemzet tagja nem lehet internacionalista is egyúttal. Ez az elmúlt két évszázad történelmét is mélyen befolyásoló, mesterkélt és hamis alternatívaképzés gerjesztője volt számos történelmi konfliktusnak, etnikai mészárlásnak, világháborúnak, de egyúttal a napjainkig elhúzódó tartós gyűlölködéseknek is. Más esetekben tanúi lehetünk ezek sikeres feloldásának és meghaladásának, tehát a szembenállás tényét mind pozitív, mind negatív formájában módunk volt megtapasztalni. Az alább következő fejtegetésekkel amellett szeretnénk érvelni, hogy ez az alternatívaképzés hibás vágányon halad, és mesterkélt úton, társadalmi-történelmi konstruálások eredményeképpen jött létre amelyek ugyanakkor elkerülhetetlenek voltak a nemzetállamok létrejöttének, megszilárdulásának folyamataiban. Feloldásuk és meghaladásuk nem az ebből is egy kicsit, meg abból is egy kicsit logikája szerint, hanem a tertium datur új kontextusba emelő elgondolása és értelmezési kerete szerint lehetséges csupán. Ennek körvonalazására teszünk kísérletet és kínáljuk föl ennek a kísérletnek az eredményeit olyan eszmecserékre, amelyek révén közelebb kerülhetünk mind a történelem, mind napjaink egyik hevesen vitatott kérdésének konstruktív tárgyalásmódjához.

A ​mű az Európai Unió egyik rendkívüli jelentőségű aspektusára, az Unió működésének átláthatóságára koncentrál, ezen belül pedig a döntéshozatalban résztvevő három intézmény dokumentumaihoz való hozzáférésre. A történeti bevezetést követően a könyv részletesen elemzi a releváns uniós intézkedéseket, az intézmények gyakorlatát, ez utóbbin belül pedig a Bíróság ítélkezési tevékenységét. A könyv az átláthatósági szabályok módosításának bemutatásával zárul.

Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Dr. ​Gegesy Ferenc matematikus és közgazdász 1990-ben, negyvenéves korában adta fel addig felépített szakmai karrierjét, hogy polgármester legyen a számára alig ismert Ferencvárosban. Öt cikluson, vagyis húsz éven át küzdött a városrész felemelkedéséért, az élhetőbb környezetért, emberibb lakásviszonyokért, igényes kultúráért. Nevéhez kötődik Ferencváros több nemzetközi díjjal elismert rehabilitációja. Könyvében önkritikusan értékeli ezt a történelmi időszakot, beleértve a "betanulás" idejét, és az olvasó számára is érthetően világítja meg a döntések hátterét, a mindennapi háborúkat, küzdelmeit önös érdekek képviselőivel. Könyve záró fejezetében az eltelt húsz év politikáját vizsgálva elemzi milyen előzmények vezettek a jelenlegi állapotokhoz. Kriritikus szemmel vizsgálja az önkormányzatiság jövőjét, kevéssé derűs képet rajzolva elénk.

Covers_420886
Lapzárta Ismeretlen szerző
0
1

Miért ​végezték ki 2016. október 8-án a Népszabadságot? Ki hozta meg az ítéletet és ki vezényelte a kivégzőosztagot? Hogyan élte túl a Népszabadság egykori gazdáját, az MSZMP-t, és miként tudott az 1990 utáni Magyarországon az ország vezető minőségi lapjaként megmaradni? A lap ismert szerzői beszélnek munkamódszereikről, újságírói elképzeléseikről is. A szerzőket most másik oldalukról ismerheti meg az olvasó. Nem az ország, a világ ügyeiről számolnak be, hanem személyes sorsukról, ami egyben a magyar sajtószabadság sorsa is. Az olvasó megtudhatja, milyen eljárásban volt részük a változó tulajdonosok részéről, végül hogyan élték át ezeket a heteket. Milyen furfangos csellel zárta ki a munkatársakat a kiadó? Hogyan fosztották meg őket elektronikus levelezésüktől, bizalmas anyagaiktól? Miért lebegteti a titokzatos új tulajdonos a Népszabadság újraindításának lehetőségét, miközben a kiadó új vezetői a kormánybarát laptól érkeztek? A kötetben sok olyan történet is helyet kap a lap elmúlt évtizedeiről, amelyekről eddig nem beszéltek. Szó lesz a pártállami Népszabadságról, és az újságírók 1989-es lázadásáról. Tisztázódnak a rendszerváltás utáni évtizedek ügyei, kiderül, mi igaz abból, hogy a lap veszteséget okozott a tulajdonosoknak. A Népszabadság holtában is világhírű: a szerzői kollektíva összegyűjtötte a lap elleni merénylet hazai és nemzetközi visszhangját. Az előszóban Spiró György vall a Népszabadsághoz fűződő évtizedes kapcsolatáról.

A ​politológus, tanár most nem levéltárak mélyén kutat, nem archívumok polcait rendezgeti, nem merészkedik politikai analízis labirintusába. A könyvlapokon egy letűnt kor mindennapjai elevenednek meg: a munkahely, a guruló forintok, a sarki kisbolt, sport, zene, csók, tánc, utak, utcák, utazások. Országok, népek, arcok tűnnek fel, akik olykor bátran előretekintenek, máskor megverten vonulnak vissza; sokszor azonban ellátnak egészen a máig. Az általuk megformált szavak, a papírlapokon masírozó betűsorok célja nem más, mint megmutatni az Olvasónak azt az államot, amelyet úgy hívnak: Magyar Népköztársaság.

Érdekes ​könyvet tart kezében az olvasó: naptár, amelynek minden napjára valamelyik híres színész valamilyen évfordulója (születés, halál, házasságkötés stb.) van feltüntetve. Ez a könyv segít nekünk abban, hogy megtudjunk néhány dolgot színészeinkről.

E ​könyv megírását, s a kapcsolódó kutatómunkámat, elsősorban az ösztönözte, hogy az emberiség a XXI. század jelenlegi szakaszában ismét válaszúthoz érkezett. A XX. század második felében létrehozott tudományos és intézményi alapok révén történelmileg példátlan lehetőségek felé vezet az egyik út, amelyen haladva biztonságos és elfogadható életfeltételeket alakíthatnánk ki a Föld lakói számára. Ez hatalmas feladatok megoldását követeli korunk globális átalakulásainak kezelésében, amelyek között a környezeti és társadalmi fejlődés fenntarthatóságának, a "zöld fejlődés" feltételeinek megteremtése a legfontosabb. Ezek politikai, társadalmi, gazdasági, szervezeti és szerkezeti összefüggései a könyv központi témái. A másik út konfliktusok, elnyomó rendszerek, nyomor és háborúk felé vezet. A XXI. század eseményei és irányzatai meghatározó fontosságúak a következő évszázadok fejlődése szempontjából. Az útválasztással kapcsolatos döntések feltételeinek megteremtésében és végrehajtásában különösen jelentős a tudomány szerepe, és hatalmas a politikusok felelőssége. A könyv az esélyek megvilágításában ajánl segítséget. Simai Mihály

Jimmy ​Carter Nobel-békedíjas politikus, Georgia állam kormányzója, 1977 és 1981 között az Amerikai Egyesült Államok 39., demokrata párti elnöke. Neki köszönhetjük, hogy a magyar koronázási ékszerek 1977-ben visszakerülhettek Magyarországra. Önéletrajzában nyílt őszinteséggel ír a gyermekkoráról, vidéki gyökereiről, a Mély Dél puritán és sokszor rasszista szemléletéről. Apja halála után elhagyta a haditengerészetet, hogy kézbe vegye a családi gazdaság irányítását. Könyvében részletesen mesél a családi kapcsolatairól: felesége, Rosalynn nemcsak a magánéletben, de Carter közéleti tevékenységében is hű társa. Mindketten a mai napig aktív szerepet játszanak a Habitat for Humanity nemzetközi lakásépítő mozgalomban. Carter volt az első, akit becenevén iktattak be a hivatalába. A kisemberek elnökének vallotta magát, sokat foglalkozott az emberi jogokkal, és mindent megtett azért, hogy Amerika erkölcsi súlyát visszaszerezze a vietnami sokk után. A Teljes élet egy rendkívüli ember gazdag és boldog életébe nyújt bepillantást, akinek a sikerek mellett az emberi kudarcokkal és a 20. század súlyos problémáival is meg kellett küzdenie. Az exelnök személyes hangvételű visszatekintését saját festményei és versei teszik különlegessé.

A ​XX. századi magyar történet, közelebbről az ellenforradalmi rendszer története alapjaiban - de sok területen részleteiben is - ismertté vált már a legújabb hazai történeti irodalom eredményei következtében. A rendszer egészéről, gazdaságpolitkájáról, a bel- és külpolitika számos területéről rendelkezünk gazdag anyagra alapozott feldolgozásokkal. Forráspublikációk, monográfiák sora tárgyalta az ellenzék, kivált a munkásmozgalom helyzetét és küzdelmét az ellenforradalmi rendszer ellen, az ellenállási mozgalom erőit és eredményeit. A két háború közötti magyar történetben azonban szerephez jutottak olyan ellenzéki csoportok és irányzatok is, amelyekre mindeddig kevés figyelmet fordíthatott történetírásunk. Most ezek sorából a liberális polgári ellenzék történetének Budapesthez kapcsolódó kérdéseit vesszük elő abban a reményben, hogy ezzel is a korszak bemutatását tesszük teljessé.

From ​picket line to picket fence - what does it mean to be gay in the era of same-sex marriage and equal rights? More than four decades after the start of the gay liberation movement, lesbians and gay men can legally marry, adopt children, and enjoy the same rights and respect as heterosexuals...or can they? In Straight Expectations, Julie Bindel, an out lesbian since 1977, tracks the changes in the gay community in the last forty years and asks whether fighting for the right to marry has achieved genuine progress, or whether the new legal rights have neutered a once-radical social movement. Drawing on extensive original research into changing attitudes towards sexuality, as well as interviews with scientists examining the 'gay gene', gay liberation pioneers, religious figures and key players of all political persuasions, Straight Expectations asks: Is sexual orientation learned or latent?; Do lesbians and gay men have anything in common?; and Have we now reached a stage where the 'only gay in the village' mentality no longer has any place in society? In this stimulating, thought-provoking book, Julie Bindel gets to the heart of the values, politics, hopes and dreams of a minority group that still inspires fear, loathing and fascination for many.

For ​eighteen years, Bruce Bueno de Mesquita and Alastair Smith have been part of a team revolutionizing the study of politics by turning conventional wisdom on its head. They start from a single assertion: Leaders do whatever keeps them in power. They don’t care about the “national interest”—or even their subjects—unless they have to. This clever and accessible book shows that the difference between tyrants and democrats is just a convenient fiction. Governments do not differ in kind but only in the number of essential supporters, or backs that need scratching. The size of this group determines almost everything about politics: what leaders can get away with, and the quality of life or misery under them. The picture the authors paint is not pretty. But it just may be the truth, which is a good starting point for anyone seeking to improve human governance. Review: Enlightenment Economics, July 14, 2011: “Machiavelli’s The Prince has a new rival. It’s THE DICTATOR’S HANDBOOK by Bruce Bueno de Mesquita and Alastair Smith.… This is a fantastically thought-provoking read. I found myself not wanting to agree but actually, for the most part, being convinced that the cynical analysis is the true one.” R. James Woolsey Director of Central Intelligence, 1993-1995, and Chairman, Foundation for Defense of Democracies, July, 2011: "In this fascinating book Bueno de Mesquita and Smith spin out their view of governance: that all successful leaders, dictators and democrats, can best be understood as almost entirely driven by their own political survival—a view they characterize as 'cynical, but we fear accurate.' Yet as we follow the authors through their brilliant historical assessments of leaders' choices—from Caesar to Tammany Hall and the Green Bay Packers—we gradually realize that their brand of cynicism yields extremely realistic guidance about spreading the rule of law, decent government, and democracy. James Madison would have loved this book." Roger Myerson, Glen A. Lloyd Distinguished Service Professor of Economics at the University of Chicago, July, 2011: "In this book, Bruce Bueno de Mesquita and Alastair Smith teach us to see dictatorship as just another form of politics, and from this perspective they deepen our understanding of all political systems." Wall Street Journal, September 24, 2011: “A lucidly written, shrewdly argued meditation on how democrats and dictators preserve political authority…. In a style reminiscent of Freakonomics, Messrs. Bueno de Mesquita and Smith present dozens of clever examples… The most fascinating chapter in The Dictator's Handbook concerns the rewards that governments provide other governments. The authors make the obvious, but nevertheless controversial, argument that almost all aid money is dispersed not to alleviate poverty but to purchase loyalty and influence…. Bueno de Mesquita and Smith are polymathic, drawing on economics, history and political science to make their points…. In other words, the reader will be hard-pressed to find a single government that doesn't largely operate according to Messrs. Bueno de Mesquita and Smith's model. So the next time a hand-wringing politician, Democrat or Republican, claims to be taking a position for the ‘good of his country,’ remember to replace the word ‘country’ with ‘career.’” Macleans: “In a brutally forthright work, the authors distill the process by which politicians gain and retain power.”

Nádas ​Péter utóbbi években írott esszéiből ugyanaz az illúziótlan emberkép bontakozik ki, amelyet Párhuzamos történetek című nagyregényéből már ismerhetünk. Olyan sajátos írói antropológia ez, amely a regénynek mint világértelmezésnek köszönheti kibontatkozását. Bármit is írt Nádas Péter a Párhuzamos történetek óta, ott munkál benne a felismerés, hogy a magán- és közélet eseményei és viszonyai nem egyebek, mint az érdekek, hazugságok, ideológiák, ideálok, öncsalások, illúziók stb. áttételein keresztül érvényesülő szexuális és hatalmi ösztöntörekvések megnyilvánulásai. A kötet két klasszikus politikai esszéje, A magyar államhatalom esztétikája és A dolgok állása című a magyar gazdaság, politika és társadalom állapotát vizsgálja a közelmúlt két fordulópont-szerű történelmi pillanatában. A címadó írás formailag recenzió Richard Swartz A közeli más című balkáni esszéantológiájáról, ám a harmincnyolc oldalnyi szöveg messze túlnő a műfaj szokásos keretein, és egy hetvenes évekbeli erdélyi utazásról szóló szatirikus beszámolóba ágyazva a kelet-európai diktatúrák természetét tárgyalja, furcsa együttélésüket a nyugati demokráciákkal, és a térség társadalmait máig súlyosan terhelő örökségüket. A Kalandozás a bizalom forrásvidékein című írás a hitelválsághoz, majd a hitelválság antidemokratikus és újabb válságok lehetőségét rejtő megoldásához vezető világméretű gazdasági és politikai érdekeket-folyamatokat elemzi. Az Emlékmű a hitlerizmus zsidó áldozatainak emelt berlini emlékmű kapcsán tesz fel kínos kérdéseket az ilyesféle emlékműállítások őszinteségét és voltaképpeni jelentését illetően. A Kifutó élet Ortutay Gyula naplója kapcsán a diktatórikus hatalom centrumában élő ember lelki alkatának rajzát adja. A Goldene Adele annak a botránynak az elemzéséből kiindulva, amit a monarchia hanyatló kultúrájában Gustav Klimt és Egon Schiele művészete jelentett, korunk botrányáig, a hitelválságig, és a mögötte rejlő politikai-gazdasági érdekek és hazugságok elemzéséig jut el.

Hogyan ​és miért lett Vlagyimir Putyinból, aki a 2000-es évek elején egészen Nyugat-barát vezetőnek látszott (vagy az is volt?), alig másfél évtized leforgása alatt a Nyugat egyik legszenvedélyesebb ellenfele, sőt ellensége? Hogyan lett belőle (is) olyan orosz vezér, akinek hatalma jórészt az óriási propagandagépezettel szított Nyugat-ellenességre épül, aki újra és újra háborús konfliktusokba keveredik, s aki egy olyan - "irányított" - demokráciát épített ki, amely sokak szerint már egyáltalán nem nevezhető demokráciának? Mihail Zigar az elmúlt másfél évtized szinte valamennyi jelentős oroszországi politikusát kifaggatta, és a tőlük megtudott számtalan különös, sőt pikáns részlet alapján meglepő, néha mulatságos, máskor hátborzongató képet festett az elmúlt tizenöt év oroszországi politikájáról - sőt általában a politikai életről. Mihail Zigar az egyetlen független oroszországi tévécsatorna, a Dozsgy főszerkesztője. Tíz éven keresztül egy független újság haditudósítójaként dolgozott Irakban, Libanonban, Palesztinában, Szudánban, Üzbegisztánban, Ukrajnában és Kirgíziában. Valerij Panyuskinnal együtt könyvet írt a Gazpromról, mely tizenöt országban jelent meg (magyarul is, Gazprom - az orosz fegyver címen, 2008-ban). 2014-ben elnyerte a legtekintélyesebb nemzetközi újságírói díjat, az International Press Freedom Awardot. "Csodálatosan hidegvérű, és, ami manapság szerfölött ritka, egészen előítélet-mentes könyv az orosz állam legújabb történelméről. Olyan dolgokat is megtudtam belőle, amiket jobb' szeretnék nem tudni." (Borisz Akunyin) "Mihail Zigar könyve jobb az én összes könyvemnél, amit Vlagyimir Putyinról írtam. Ezért most, mint egy irigy, narcisztikus ember, nem szeretem a szerzőt, és igyekszem kerülni őt - de az írásait muszáj elolvasnom." (Sztanyiszlav Belkovszkij)

„A ​lehető legalapvetőbb intellektuális probléma a demokrácia versus totalitarizmuskérdés” – vallotta az amerikai neopragmatikus filozófus, Richard Rorty (1931-2007). Manapság, a globalizáció korszakában ez a kérdés szerinte nem hogy elhalványult volna, de még annál is nyomasztóbban árnyékolja be jelenünket, mint amennyire az égető volt a hidegháború évtizedeiben. A kortárs demokráciákkal szembeni legnagyobb kihívást azok a veszélyek jelentik ugyanis Rorty szerint, amelyekkel a globalizációs folyamatok antidemokratikus következményekkel is terhes fejleményei folytán kell szembenéznünk. Mindeközben Rorty ízig-vérig filozófus, s az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb hatású gondolkodójaként tartják számon. Szerteágazó, anti-autoritárius indíttatású megfontolásai révén azonban mindenekelőtt a társadalmi reménynek – az osztálynélküli társadalom eszménye iránt táplált reménynek – kíván helyet teremteni, e reményt igyekszik a tudás eszményének a helyébe állítani. Talán nem jogosulatlan tehát, ha úgy véljük, Rorty filozófiája – „filozófia a globalizáció árnyékában”. 2008 decemberében ezzel a címmel rendeztünk konferenciát Miskolcon, hogy megemlékezzünk a filozófus munkásságáról, halálának egy éves évfordulóján. Kötetünk, mely e konferencia anyagát tartalmazza, a hazai recepció elmélyítésének szándékával igyekszik azt a nagyközönség számára is hozzáférhetővé tenni.

A ​tanulmány az ízlés politikáját – a politikai esztétikának nevezett beszédmódot – vizsgálja a Dicsőséges Forradalom utáni brit társadalomban, és arra keres választ, hogyan kapcsolódott össze az ízlés és a politika az ancien régime-ben. Az elemzés a kor egyik legjelesebb brit gondolkodója, Edmund Burke esztétikai és politikai nézeteinek összefüggéseit feltárva közelíti meg a kérdést. Kiemelt figyelmet fordít a politikai autoritás esztétikai megalapozhatóságára, majd a Burke által védelmezett arisztokratikus politika- és társadalomfelfogást szembeállítja az ízlés kritikusainak, a kor radikális és demokrata íróinak – köztük Thomas Paine, Mary Wollstonecraft és James Mackintosh – nézeteivel. Pető Zoltán (1986) az ELTE BTK-n szerzett történelem és esztétika szakos diplomát 2012-ben. 2014-től a Molnár Tamás Kutató Központ ösztöndíjas kutatója, 2015-től a PPKE BTK politikaelméleti doktori iskolájának hallgatója. Kutatási területe a konzervatív politikai gondolkodás története, főképp a XVII–XIX. századi angolszász konzervativizmus.

Tisztelt ​Olvasók! Emlékeznek még, hogyan akadályozta meg az MDF Bagó Zoltán indulását a 2006. évi országgyűlési választásokon? Sokan valószínűleg már nem emlékeznek. Pedig a történet igazán sokat elárul a módszerekről, amelyekkel Dávid Ibolyáék operáltak, s amelyeknek éppen akkor, a Bagó Zoltán elleni rágalomhadjárat idején volt a főpróbájuk. Azóta az MDF kiesett a Parlamentből. Dávid Ibolya lemondott. Az UD Zrt. ügyében hamarosan bíróság elé fog állni. De Bagó Zoltán története ettől még itt van velünk. S hogy el ne felejtsük, hogy a tanulságok megmaradjanak - erre való ez a könyv. Jó szívvel és szomorúan ajánlom figyelmükbe!

Famously ​referred to as one of the "Axis of Evil" countries, North Korea remains one of the most secretive and mysterious nations in the world today. In early 2001 cartoonist Guy Delisle became one of the few Westerners to be allowed access to the fortresslike country. While living in the nation's capital for two months on a work visa for a French film animation company, Delisle observed what he was allowed to see of the culture and lives of the few North Koreans he encountered; his findings form the basis of this remarkable graphic novel. Pyongyang is an informative, personal, and accessible look at a dangerous and enigmatic country.