Ajax-loader

kollekció: Film, színház

“Ne kacagjon a tragédián, amely bosszúért kiált az égre az amerikai filmgyártás és a francia filmirodalom mételye ellen.”
(Rejtő Jenő)


" ​Mélyen tisztelt Professzor Úr! Kétszer találkoztam Önnel Varsóban 1975. áprilisában, s bár - talán az Ön számára is kellemes meglepetésként - leomlott közöttünk a több nemzedéknyi, nyelvi és egyéb gát, nem mertem megemlíteni, hogy regényt írok nagyszerű monográfiájának hőséről, Wojciech Boguslawskiról, mert mégiscsak szokatlan, hogy egy fiatalnak mondott magyar a lengyel történelem egyik furcsa, lengyel írók által is feldolgozatlan korszakáról írjon regényt. Mégis megírtam, mert a két nép történelme hasonló ugyan, de nem annyira, hogy a kívülállót megbénítanák a tabuk és az előítéletek. Ön Professzor Úr, pontosan tudni fogja, hol tartottam magam szinte kínos pontossággal a megtörtént eseményekhez, és hol tértem el tőlük, kijavítandó a történelem esetlegességeit. Ön tudja, hogy Boguslawski 1799 után már nem próbálkozott Lvovban; hogy csak 1829-ben halt meg; hogy palotáját saját maga építette; hogy Pierozynska nem ápolhatta; hogy Grudzinska nem játszott a Mesternél és csak 1820-ban ment férjhez; regénytechnikai okokból több évet összevontam, és, mit tagadjam, nem kötöttem meg a fantáziámat. De azt is láthatja, hogy kivétel nélkül valamennyi szereplőm történelmi személy, a nagyhercegtől az ügyelőig, az antikváriustól a súgóig, a leírt előadásokat pedig a forrásokhoz híven reprodukáltam. Ön, Professzor Úr, bizonyára betéve tudja az ikszeknek általam szó szerint fordított írásait, amelyek Szwankowski professzornak és Önnek köszönhetően jelentek meg az Ossolineum kiadónál 23 évvel ezelőtt a több mint 600 oldalas, alapos jegyzet- és képanyaggal ellátott kötetben. Számomra az Ikszek Társasága többet jelent a valóban létezett titkos szövetségnél. Látni fogja, hogy regényemben tágabb értelemben mindenki Iksz: az Ipszilonok, a Zérók és a problémáin kívül maradók is, hiszen valamennyien a társadalom tagjai: ez a titokzatos betű a bennünk lakozó közös ismeretlent vagy a tőlünk független, valamennyiünkből táplálkozó megnevezhetetlent egyaránt jelölheti."

A ​Jutalomjáték egy magyar kisváros színházában játszódik. Kassák Jóska, a beesett mellû, hórihorgas öreg színész a jutalomjátékára készül, miközben Nyuczky, a felesége a városi kórházban haldoklik. A színész tudja, ez lesz az utolsó fellépése, az elõadás végén a Pestrõl szalajtott fõrendezõ elvtárs kirúgja õt a színházból vagy visszaminõsíti kellékesnek, mert annyira rosszul játszik a sokak által utált szovjet darabban. Az elõadás közben aztán megérkezik a hír a feleség haláláról. A fõrendezõ szíve megesik az öreg színészen, megkegyelmez neki, s nem bocsátja el állásából. Ennyi egy élet. A feleség halála néhány év haladék az öreg színésznek, aki aznap kicsit hamarabb megy el a színházból, hátha megengedi a boncmester, hogy megcsókolhassa még egyszer, utoljára a felesége arcát a tepsiben...

14 ​hihetetlenül részletes keresztmetszeti rajz és magyarázó szöveg mutatja be a _Csillagok háborúja_ I. részének járműveit, köztük a Kereskedelmi Szövetség teljes flottáját Bemutatjuk a leggyorsabb légifogatokat, melyekkel élethalál-küzdelmet vívnak a Galaxis legbátrabbjai * az aranyozott Naboo N-1 csillagvadászt * a Kereskedelmi Szövetség leszállóhajóját, amint elhagyja a legyőzhetetlen hadsereg * a titkos hadsereg járműveinek félelmetes fegyvereit Fedezd fel a Sith Infiltrator gyilkos berendezéseit * hogyan működik a csodálatos Gungan tengeralattjáró * a droid csillagvadászok működésének titkait Vizsgáld meg a fenséges Naboo Királyi Csillaghajó minden részletét * a Kereskedelmi Szövetség űrflottájának titkos irányítóközpontját * és e varázslatos világ sok más rejtélyét!

Réges-régen ​egy messzi-messzi galaxisban... A jedik rendje immár több mint ezer emberöltő óta őrzi a békét és az igazságot a Galaktikus Köztársaságban. A galaxis legkülönbözőbb részeiből származó lovagok mind jártasak az Erő néven emlegetett titokzatos energia használatában. Halálos ellenségeik, a sith-ek az Erő sötét oldalát szolgálják, amely a gyűlöletből és a haragból táplálkozik. A sith rend eltökélt szándéka legyőzni a jedi-lovagokat, és átvenni az uralmat a galaxis fölött. A köztársaságot polgárháború dúlja fel. Dooku gróf, a sith nagyúr és szeparatista szövetségesei hatalomra törnek a galaxisban. Palpatine főkancellár, a köztársaság vezetője klónkatonák ezreit küldi harcba ellenük..." Egmont, Budapest, 2008. A kiadvány eredeti címe: Star Wars - The Clonr Wars - Official Movie Storybook Fordította: Tóth Tamás Boldizsár

Fáradt, ​szintelen és türelmetlen évszázadok után búvó patakként bukkant tudományhívó síkságunk cserepes felszínére a lélek barlangjába száműzött asszonyi életerő. Csillapító, szomjat oltó, kiegyensúlyozott és értelemmel telített Új Kor kezdetét jelenti ez. A világhírű szinésznő Shirley MacLaine magarul megjelent TALÁLD MEG ÖNMAGAD, s a BENSŐ ÚTJAIMON című könyvei után most méltó folytatással állt elénk. JÁTÉK AZ ÉLET sugallja e művében, de felelősségteljes, komoly, felnőtt játék. Miként írja: "Amikor filmen játszottam el a saját életemet, rájöttem, hogy minden mozdulatom és döntésem választás volt - nem csupán az élet sodort ide-oda. Világossá vált számomra, hogy én teremtettem a sodrást, az embereket, az eseményeket, a csapdákat és a győzelmeket. Minden ébredéskor egy újabb nap valóságát hívtam életre. Akik női testbe születünk, méltónak kell lenni a választásunkhoz... Birtokában kell lennünk saját szeretetünk bölcsességének, ha véghez akarjuk vinni azt, amiért ide születtünk a Földre. Minthogy az istenit magunkon kívül kerestük, elkülönültünk embertársainktól és a Természettől. Most készen állunk a szemlélet befogadására, hogy az isteni erő azonos velünk. Lelkünk ugyanazokkal az isteni tulajdonságokkal rendelkezik, mint Isten maga. Ugyanabból az anyagból gyúrtak bennünket."

Ebből ​a fantasztikus könyvből a klasszikus Csillagok háborúja filmekben szereplő járműveket és űreszközöket ismerhetjük meg hihetetlenül részletes keresztmetszeti rajzok és gyönyörű tervrajzok segítségével.

Magyarázatokkal ​ellátott szuperéles képeken és hiteles leíráson keresztül tárul fel A klónok támadása epizód szereplőinek, lényeinek, felszerelésének és droidjainak háttértörténete. Ismerd meg egy klón katona fegyverének keresztmetszeti rajzát, Coruscant sötét alvilágának mutáns lényeit, a Jedi és Sith holokronokat. Fedezd fel a fénykard-párbaj alapelveit, Jango Fett és Zam Wesell fejvadászfegyvereit, a titkos klónhadsereg eredetét. Derítsd fel a coruscanti Jedi Archívumot, a félelmetes geonosiai arénát, és még sok más egyebet!

25 ​évvel a magyar avantgarde emblematikus figurája, Hajas Tibor tragikus autóbalesete után a költő, performer, képzőművész összegyűjtött verseit, film- és hangjátékterveit, esszéit, pornóregényét és performanszait tarthatja kezében az érdeklődő olvasó. Sajtó alá rendezte: F. Almási Éva

As ​a natural heir to the hit television series Buffy the Vampire Slayer, Supernatural has risen to prominence with a strong cult following, and this series of essays from contributors around the globe investigates the genre-bending series’ cultural footprint both in the United States and abroad. The writings explore topics such as folklore, religion, gender and sexuality, comedy, music, and much more, and a brief guide to all the episodes is also included. Supernatural follows brothers Dean and Sam Winchester as they encounter and battle evil beings such as vampires, shapeshifters, ghouls, and ghosts from a multitude of genres including folklore, urban legends, and religious history.

A ​szivárványon túl egy gyönyörűséges ország fekszik, Fairytopia. Mostanság nagy béke és nyugalom honol a tündérbirodalomban, mert a bajkeverő Lavernát száműzték az elátkozott mocsárba. Nem is oly rég történt, hogy Elina, az akkor még szárnyatlan tündér hősies önfeláldozásával megmentette Fairytopiát. Talán nem is véletlenül választották tanoncnak a vigyázó tündérek mellé, akikkel együtt készül a nagy tavaszhívó táncra. Csakhogy, a szelíd tündérek között is sok ellentét feszül, vajon lesz-e Elinának segítsége, ha a veszedelmes ellenség, Laverna visszatér, hogy örök romlásba döntse a varázslatos királyságot?

Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Többféle ​iskolai végzettséggel, diplomával rendelkező zenész, zeneszerző, zenei vezető, színész, rendező, színházalapító, színigazgató. Gyerekdarabokat, felnőtt darabokat rendez, zenét szerez filmekhez, gyerekdarabokhoz meg felnőtt darabokhoz. Az ország egyetlen hivatásos, izgalmas repertoárú gyermek- és ifjúsági színházának, a Kolibrinek alapítója és igazgatója. Ezt mindenki tudhatja. De magáról, Novák Jánosról fentieken kívül alig lehet tudni valamit. Ez most megváltozik. Mert íme, egy megkapó önvallomás szülőkről, gyerekkorról, családról, gyerekekről, unokákról, munkatársakról, barátokról és még sok minden és mindenki másról.

Ez ​az írás eredetileg filmre készült. A forgatókönyvíró megírta a forgatókönyvet, a producer elkezdett producerkedni, a rendezők már kinézték a főszereplőket stb., stb. Illetve az egyik stb.-vel akadt egy kis gond. Ki derült, hogy a filmgyártáshoz ugyanaz a három dolog kell, mint a szentté avatáshoz: pénz, pénz és pénz. Hogy ezután mi történt, a legnaivabb kedves olvasó is el tudja képzelni. Barátaim mondta egyikünk, ennek a műnek napvilágot kell látnia. Így lett belőle könyv. Ez a könyv.

To ​celebrate the 60th Anniversary of the publication of The Lord of the Rings, a sumptuous full-colour art book containing the complete collection of almost 200 sketches, drawings, paintings and maps by J.R.R. Tolkien. As he wrote The Lord of the Rings, J.R.R. Tolkien’s mental pictures often found expression in drawing, from rough sketches made within the manuscript to more finished illustrations. Only a few of these were meant for publication; most were aids to help Tolkien conceive his complex story and keep it consistent. Many do not illustrate the final text, but represent moments of creation, illuminating Tolkien’s process of writing and design. In addition to pictorial sketches, numerous maps follow the development of the Shire and the larger landscape of Middle-earth, while inscriptions in runes and Elvish script, and ‘facsimile’ leaves from the burned and blood-stained Book of Mazarbul, support Tolkien’s pose as an ‘editor’ or ‘translator’ of ancient records. The Art of The Lord of the Rings by J.R.R. Tolkien collects these drawings, inscriptions, maps, and plans in one deluxe volume. More than 180 images are included, all of them printed in colour from high-quality scans and photographs, more than half not previously published. Wayne G. Hammond and Christina Scull, two of the world’s leading Tolkien scholars, have edited the book and provide an expert introduction and comments. Readers who have enjoyed The Art of The Hobbit by J.R.R. Tolkien, with which the new book is uniform, will find much of interest also in The Art of The Lord of the Rings.

Take ​a front-row seat and witness the filmmaking magic that brought J.K. Rowling’s script for Fantastic Beasts and Where to Find Them to the screen. Explore the realm of fantastical creatures that roam the wizarding world and discover the magical cast of characters in pursuit of them. Officially licensed by Warner Bros. Consumer Products, and designed by MinaLima, designers of the graphic props for the Harry Potter films as well as Fantastic Beasts and Where to Find Them, The Case of Beasts delivers an enchanting interactive experience by sharing filmmaking secrets, film photography and artwork, and behind-the-scenes stories from cast and crew. Full of removable, facsimile reproductions of props and paper ephemera from the movie, along with some very special effects, this collectible volume offers a unique look from the talented group who created this movie magic.

Covers_413079
Disney ​- Vaiana Ismeretlen szerző
0
1

A ​történet főhőse, Vaiana, arra született, hogy egy nap Motunui törzsfőnöke legyen. Amikor szeretett szigete veszélybe kerül, vitorlát bontva útnak indul, hogy teljesítse küldetését, és megmentse a népét. Vajon sikerül Vaianának fényt derítenie a tenger rejtélyére, és rátalál saját élete valódi céljára?

A ​hercegnő naplója szellemes, provokatív, őszinte, intelligens és szókimondó. Épp olyan, mint szerzője volt, a napló megszületésekor mindössze 19 éves Carrie Fisher. A színésznő emlékei rendezgetése közben, régi újsághalmok között bukkant rá saját, kézzel írott naplójára, és szembesült egykori tinédzser önmagával, azzal, hogy milyen is volt megélnie a Csillagok háborújának forgatását vagy éppen „hosszúra nyúlt egyéjszakás kalandját” színésztársával, Harrison Forddal. A hercegnő naplója ezekről az intimitásokról is beszámol, igazán egyedivé azonban az időutazás teszi: az idősebb Carrie Fisher találkozása a 19 évessel. A könyvben a hatvanéves színésznő emlékei a stábról, a forgatásról, a szerelemről, a sikerről vagy éppen a függőségekről izgalmasan keverednek, vetülnek a kézzel írott napló szövegeire. Utóbbiakból egy sokkal naivabb, sebezhetőbb nő képe rajzolódik ki, akiben azonban csírájában ott van már az excentrikus, vicces, intelligens, nagydumás Carrie Fisher is. Utolsó kötete ékes bizonyíték rá, hogy nem csupán egy hollywoodi szupersztárt, generációk ikonját, de egy kiváló írót is elveszítettünk a személyében.

Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

For ​the first time, an ‘in universe’ history of Star Trek, complete with excerpts from Starfleet records and intergalactic intelligence, including James T. Kirk’s official biography and newly translated Klingon reports. Star Trek Federation: The First 150 Years celebrates the 150th anniversary of the founding of the United Federation of Planets. This unprecedented illustrated volume chronicles the pivotal era leading up to Humankind's First Contact with Vulcan in 2063, the Romulan War in 2156, the creation of the Federation in 2161, and the first 150 years of the intergalactic democracy up until the year 2311. Meticulously researched, this account covers a multitude of alien species, decisive battles, and the technology that made the Age of Exploration possible. It includes field sketches, illustrations, and reproductions of historic pieces of art from across the Galaxy, along with over fifty excerpts from key Federation documents and correspondence, Starfleet records, and intergalactic intelligence.

A ​kötet a Szerelmem a próba töprengéseinek gondolatkörét folytatja. Efrosz nem darabról darabra közelít életművének summázó tapasztalataihoz, hanem merész képzettársításokkal, váratlan vágásokkal ragadja meg a közös és ezzel a lényegi kihívást, amire a korszerű rendezésnek felelnie kell. A nagyszámú drámaelemzéshez Efrosz kevésbé ismert működési területéhez tartozó néhány film- és televíziós alkotás műhelynaplója társul.

Oliver ​Marks has just served ten years in jail – for a murder he may or may not have committed. On the day he's released, he's greeted by the man who put him in prison. Detective Colborne is retiring, but before he does, he wants to know what really happened a decade ago. As one of seven young actors studying Shakespeare at an elite arts college, Oliver and his friends play the same roles onstage and off: hero, villain, tyrant, temptress. But when the casting changes, and the secondary characters usurp the stars, the plays spill dangerously over into life, and one of them is found dead. The rest face their greatest acting challenge yet: convincing the police, and themselves, that they are blameless. Intelligent, thrilling, and richly detailed, If We Were Villains is a captivating story of the enduring power and passion of words.

Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Celebrate ​the return of one of the greatest sci-fi shows of all time with this detailed guide featuring exclusive material from the brand-new season. Returning after more than a decade off the air, the 10th season of The X-Files was one of the most anticipated television events of 2016. This Revised and Updated Edition is the only authorized debriefing on all ten seasons of the cult television series and the X-Files films created by Chris Carter.

The ​truth can not be contained! But these two-book collections make it easier than ever to dive headfirst into the intrigue and mystery of The X-Files! In GOBLINS by Charles Grant, the inexplicable is happening―a disembodied, knife-wielding hand has caused a string of violent crimes… and then vanished into thin air. With no leads and no clues, Agents Mulder and Scully are dispatched from the shadows to uncover the truth… wherever it leads. And in GROUND ZERO by Kevin J. Anderson, Agents Mulder and Scully face bureaucratic dead ends in search for what killed renowned nuclear weapons research scientist Dr. Gregory. As the body count rises one things becomes clear―this twisted puzzle has fatal consequences for the whole world.

Covers_424449
The ​Great Comet Ismeretlen szerző
0
0

A ​behind-the-scenes look at the making of an award-winning musical! Here is the official, fascinating, behind-the scenes journey of the new musical Natasha, Pierre & The Great Comet of 1812, from its inception, to Off-Off Broadway, to Off-Broadway, to its premiere at the Imperial Theatre on Broadway. The musical is based on a dramatic 70-page slice of Leo Tolstoy’s War and Peace. Profusely illustrated, the book also includes an annotated script and a special CD with three songs from the Off-Broadway production and two all-new recordings for the Broadway production featuring Josh Groban with a 25-piece orchestra.

This ​just in: romance takes center stage as West End theatre's Richard Troy steps out with none other than castmate Elaine Graham Richard Troy used to be the hottest actor in London, but the only thing firing up lately is his temper. We all love to love a bad boy, but Richard's antics have made him Enemy Number One, breaking the hearts of fans across the city. Have the tides turned? Has English rose Lainie Graham made him into a new man? Sources say the mismatched pair has been spotted at multiple events, arm in arm and hip to hip. From fits of jealousy to longing looks and heated whispers, onlookers are stunned by this blooming romance. Could the rumors be right? Could this unlikely romance be the real thing? Or are these gifted stage actors playing us all?

A ​21. század eleji színházértelmezésben bizonyos súlypont-áthelyeződéseket vehetünk észre, amelyek szerint színház jobbára ott jön létre, ahol az ember és a tárgy _nem_ helyettesíthető. A legtöbb néző számára a színház nem idegen sem az igazságtól, sem a valóságtól, hanem testileg intenzív és valóságos. Amíg az új audiovizuális médiumok új virtuális realitásokat hoznak létre, addig a színházban a test és a tárgyak létének egyszerisége, jelenléte és multifunkcionalitása kelt érdeklődést.

The ​play’s the fling It’s not actress Lily Lamprey’s fault that she’s all curves and has the kind of voice that can fog up a camera lens. She wants to prove where her real talents lie—and that’s not on a casting couch, thank you. When she hears esteemed director Luc Savage is renovating a legendary West End theater for a lofty new production, she knows it could be her chance—if only Luc wasn’t so dictatorial, so bad-tempered and so incredibly sexy. Luc Savage has respect, integrity and experience. He also has it bad for Lily. He’d be willing to dismiss it as a midlife crisis, but this exasperating, irresistible woman is actually a very talented actress. Unfortunately, their romance is not only raising questions about Lily’s suddenly rising career, it’s threatening Luc’s professional reputation. The course of true love never did run smooth. But if they're not careful, it could bring down the curtain on both their careers…

A ​nemzeti identitás kérdése a brit film esetében már a korai évektől kulcsproblémának számított. A hetvenes évek gazdasági, politikai nehézségei és a filmipar válsága még inkább előtérbe hozta a nemzeti identitás problematikáját. A sokak által átmenetinek bélyegzett hetvenes évek éppen ezen átmeneti jellegénél fogva érdemel alaposabb vizsgálatot. Az évtized fordulópontnak számít abból a szempontból is, hogy ekkor oldották fel a Ministry of Information Films Division (MOI) anyagának harmincéves titkosítását. A filmek és a kapcsolódó dokumentumok vizsgálata az azokból kiolvasható nemzetkép és nemzeti identitás irányába mutatott. A megélénkült filmtörténeti kutatások vezettek a szigetország filmtörténetírásának átalakulásához és akadémikus diszciplínává válásához. A hetvenes években a nemzeti film elsősorban az ez idő tájt tömegmédiummá váló televízióban keresendő, mely épp ezért kiemelt figyelmet érdemel. A Play for Today elnevezésű, nagy nézettségű kortárs drámasorozat társadalmi elkötelezettségét a nyolcvanas években a nemzeti ikonográfia teljes arzenálját felsorakoztató heritage film váltotta, mely elsősorban az általa sugallt nemzetkép miatt képezi számtalan vita tárgyát.

A ​filmezéshez, s azon belül is a dokumentumfilmezéshez két szálon is kötődöm: egyrészt tanárként, több, mint húsz éve naponta szembesülök filmszakmai problémákkal, kérdésekkel, másrészt évtizedek óta magam is készítek játék- és dokumentumfilmeket, valamint televíziós műsorokat, s alkotóként a saját bőrömön érzem a műfajjal – a műfajokkal kapcsolatos teoretikus és praktikus felvetések súlyát. Az úgynevezett tanításba – örök, mai napig tartó vívódásom, lehet-e egyáltalán tanítani a filmkészítést, a filmcsinálást – szinte véletlenszerűen keveredtem, s tettem mindezt már akkor, amikor még a jelenlegihez képest is jóval szerényebb filmes és élettapasztalatokkal bírtam. Ha mai fejjel végiggondolom, talán bele sem vágok. Mostanra azonban lényegesen fontosabb szerepet játszik az életemben a tanítás, identitásom, gondolkodásom, ismeretszerzésem megkerülhetetlen pillére: felsorolni is hosszadalmas lenne, mi mindent köszönhetek annak a szerencsének, hogy taníthatok a mai napig.

Twin ​Peaks, the infamously strange, seductive, and confounding murder mystery that made network television safe for surrealism, is returning to the small screen after 25 years. Created by David Lynch and Mark Frost, the series enjoys a hallowed standing in popular culture and remains a touchstone in the evolution of TV as an artistic medium. For its many intensely devoted fans, Twin Peaks continues to beguile and disturb and delight; it s a bottomless well of allusions, symbols, conundrums to ponder and images to unpack, an endlessly engrossing puzzle box, an obsessive s dream. Twin Peaks FAQ will guide longtime fans and the newly initiated through the origins of the series, take them behind the scenes during its production, and transport readers deep into the rich mythology that made Twin Peaks a cultural phenomenon. The book features detailed episode guides, character breakdowns, and explorations of the show s distinctive music, fashion, and locations. With a sometimes snarky, always thoughtful (but never dry or academic) analysis of Twin Peaks myriad oddities, mysteries, references, and delicious insanity, Twin Peaks FAQ is a comprehensive, immersive, and irresistible reference for experts and newbies alike.

Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.