Ajax-loader

kollekció: Film, színház

“Ne kacagjon a tragédián, amely bosszúért kiált az égre az amerikai filmgyártás és a francia filmirodalom mételye ellen.”
(Rejtő Jenő)


A ​történet egy meg nem nevezett harmadik világbeli országban játszódik, a nem túl távoli jövőben - vagy talán a jelenben? A szemétdombi családok élete a városból érkező szemétszállítmányoktól függ: a műanyag, a fém és a papír értékes, eladható. Egy nap a kisfiú, az ürülékkel teli rongyok és rothadt gyümölcsök között, egy oda nem illő tárgyra bukkan: egy teljesen ép táskára. A táska tartalma rejtélyes, mégis a kiszabadulás és egy jobb jövő reményét jelentheti a számukra. A rendőrség is élénken érdeklődik a tárgy iránt, s a felajánlott jutalom egymás ellen fordítja a kis közösség lakóit. A dörzsölt kiskamasz és barátai hamarosan a rendőrség elől menekülnek, és minden ravaszságukra szükség van ahhoz, hogy épp bőrrel megússzák, s kiderítsék a táska titkát. A regényből Stephen Daldry, A felolvasó és Az órák rendezője készít filmet.

A ​Jutalomjáték egy magyar kisváros színházában játszódik. Kassák Jóska, a beesett mellû, hórihorgas öreg színész a jutalomjátékára készül, miközben Nyuczky, a felesége a városi kórházban haldoklik. A színész tudja, ez lesz az utolsó fellépése, az elõadás végén a Pestrõl szalajtott fõrendezõ elvtárs kirúgja õt a színházból vagy visszaminõsíti kellékesnek, mert annyira rosszul játszik a sokak által utált szovjet darabban. Az elõadás közben aztán megérkezik a hír a feleség haláláról. A fõrendezõ szíve megesik az öreg színészen, megkegyelmez neki, s nem bocsátja el állásából. Ennyi egy élet. A feleség halála néhány év haladék az öreg színésznek, aki aznap kicsit hamarabb megy el a színházból, hátha megengedi a boncmester, hogy megcsókolhassa még egyszer, utoljára a felesége arcát a tepsiben...

Bámulatos ​fotókon és részletes leírásokon keresztül e könyvből mindent megtudhatunk a Star Wars: A Sith-ek bosszúja című film szereplőiről, lényeiről, droidjairól és felszerelésükről. Ismerd meg a Grievous sisakja mögötti látványt! Fedezd fel Darth Vader szörnyű születését, s a speciális klónharcosok legújabb sarjadékait! Derítsd fel Utapau víznyelőit és Mustafar felszínét - és még sok érdekességet a kötet alapján!

Magyarázatokkal ​ellátott szuperéles képeken és hiteles leíráson keresztül tárul fel A klónok támadása epizód szereplőinek, lényeinek, felszerelésének és droidjainak háttértörténete. Ismerd meg egy klón katona fegyverének keresztmetszeti rajzát, Coruscant sötét alvilágának mutáns lényeit, a Jedi és Sith holokronokat. Fedezd fel a fénykard-párbaj alapelveit, Jango Fett és Zam Wesell fejvadászfegyvereit, a titkos klónhadsereg eredetét. Derítsd fel a coruscanti Jedi Archívumot, a félelmetes geonosiai arénát, és még sok más egyebet!

George ​Lucas amerikai filmrendező 1977-ben írta és forgatta a Csillagok háborúja című filmet, melyet a nagy sikerre való tekintettel trilógiává, illetve tetralógiává bővített. (Az első három film történetei könyvként már magyarul is több kiadást megértek Csillagok háborúja, l.: 9706189; A Birodalom visszavág, l.: 9706168; A Jedi visszatér, l.: 9706181). Ma már kultuszfilmként jegyzik a Star Wars filmeket, mint ahogy a rajongók ereklyeként őriznek egy-egy filmbéli tárgyat, eszközt. Az ilyen jellegű kiváncsiságot elégíti ki a kötet, amely a Star Wars filmek képzeletbeli világát mutatja be. A számos művész és színész munkáját repezentáló "képeskönyv", a trilógiában előforduló valamennyi képzeletbeli tárgyat (ruhák, fegyverek, testrészek stb.), szereplőről-szereplőre haladva, igen részletesen leír és színes fotókon is bemutat. - A Star Wars-filmek kedvelőinek ajánlható a kötet.

Kálmán ​Kata és Hevesy Iván külön-külön egyaránt fontos helyet foglalnak el a 20. század magyar fotótörténetében. Ugyanakkor megítélésük mindeddig erősen szegmentált volt: Kálmán Kata csak mint szociofotós jut eszünkbe, a Tiborc-album fotós tevékenysége minden más részét elfedi előlünk. Hevesy Ivánról mindenki tudja, hogy elméleti író, kritkus, de gazdag alkotótevékenységének egyéb elemeit általában figyelmen kívül hagyjuk. A szöveg és a képanyag megmutatja, hogy Kálmán Kata harmincas években kezdődött majd negyven éves fotós pályája a szociofotón kívül egyként kiterjed a tájfényképezésre, a néprajzi fotózásra, magában foglalja Budapest megörökítését és egy sajátos városfényképezést is. Hevesy Iván esztétikai, fotótörténészi munkássága mellett pedig nagy hangsúly kerül arra is, hogy fotográfusként is jelentős személyiség volt, ő tanította meg fényképezni Kálmán Katát, s a legtöbb képüket bizonyíthatóan együtt készítették. A népi építészet, a falusi életképek, tájképek mellett fontos sorozatot szentelt a kapuk és ablakok fényképezésének, a kötet számos, az új tárgyiasság szellemében fogant csendéletét is közli. A kötet a művészházaspár két lányának visszaemlékezése és Kincses Károly monografikus igényű párhuzamos pályarajza mellett minden eddiginél bőségesebb apparátust tesz közzé (bibliográfia, oeuvre-katalógus).

25 ​évvel a magyar avantgarde emblematikus figurája, Hajas Tibor tragikus autóbalesete után a költő, performer, képzőművész összegyűjtött verseit, film- és hangjátékterveit, esszéit, pornóregényét és performanszait tarthatja kezében az érdeklődő olvasó. Sajtó alá rendezte: F. Almási Éva

Hevesy ​Ivánnak igen jelentős szerepe volt, a két világháború közötti időben a magyar kultúra szellemi útkeresésben. - Tevékenységének három nagy témaköre: a képzőművészet, a film és a fotó. Ami minden kérdésben, vitáiban, népszerűsítő írásaiban, kritikáiban izgatja: az új művészet értelmezésének és megvalósításának igénye. - Az új művészet Hevesy értelmezésében a társadalmi forradalomra alapuló, a szocialista jövőt szolgáló tömegművészet; idegen tőle minden ami elavult, minden, ami polgári és dekadens. - A kötetben Krén Katalin bevezető tanulmánya és jegyzetei segítik eligazodni az olvasót.

Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

In ​his seventh novel, Disch reaches a literary high point in the field of science fiction. At once hilarious and frightening, it follows Daniel Weinreb as he attempts to escape the repressive laws and atmosphere of the isolationist State of Iowa. A rich black comedy of bizarre sexual ambiguity and adventurism.

Madame ​Vastra, the fabled Lizard Woman of Paternoster Row, knew death in many shapes and forms. But perhaps one of the most bizarre of these was death by snow... On a cold day in December, two young boys, tired of sweeping snow from the workhouse yard, decide to build a snowman - and are confronted with a strange and grisly mystery. In horrified fascination, they watch as their snowman begins to bleed... The search for answers to this impossible event will plunge Harry into the most hazardous - and exhilarating - adventure of his life. He will encounter a hideous troll. He will dine with a mysterious parlour maid. And he will help the Great Detective, Madame Vastra, save the world from the terrifying Devil in the Smoke.

Step ​inside the Lucasfilm art departments for the creation of fantastical worlds, unforgettable characters, and unimaginable creatures. The Art of Star Wars: The Force Awakens will take you there, from the earliest gathering of artists and production designers at Lucasfilm headquarters in San Francisco to the fever pitch of production at Pinewood Studios to the conclusion of post-production at Industrial Light & Magic—all with unprecedented access. Exclusive interviews with the entire creative team impart fascinating insights in bringing director J. J. Abrams’s vision to life; unused “blue sky” concept art offers glimpses into roads not traveled. Bursting with hundreds of stunning works of art, including production paintings, concept sketches, storyboards, blueprints, and matte paintings, this visual feast will delight Star Wars fans and cineastes for decades to come. The Art of Star Wars: The Force Awakens is the definitive expression of how the latest chapter in the Star Wars saga was dreamed into being.

"The ​Dread of Difference is a classic. Few film studies texts have been so widely read and so influential. It's rarely on the shelf at my university library, so continuously does it circulate. Now this new edition expands the already comprehensive coverage of gender in the horror film with new essays on recent developments such as the Hostel series and torture porn. Informative and enlightening, this updated classic is an essential reference for fans and students of horror movies."-Stephen Prince, editor of The Horror Film and author of Digital Visual Effects in Cinema: The Seduction of Reality "An impressive array of distinguished scholars ...gazes deeply into the darkness and then forms a Dionysian chorus reaffirming that sexuality and the monstrous are indeed mated in many horror films."-Choice "An extremely useful introduction to recent thinking about gender issues within this genre."-Film Theory

A ​sehány éves kisfiú életrajzi regénynek vagy novellaciklusnak van álcázva, de valójában intertextuális varieté, amelyet az is élvezhet, aki nem mindig ismer rá a beleszőtt alapszövegekre. Morsányi Bernadett irodalmi értelemben vett nagyszülei Czóbel Minka és Kaffka Margit, illetve Krúdy Gyula és Mándy Iván. Leginkább az ő írói világuk elemeiből építi fel a sajátját, de könyve lapjain hangsúlyosan jelen van A sehány éves kislány című, mindmáig népszerű régi gyerekkönyv is. Morsányi Bernadett már most elég erős írói egyéniség ahhoz, hogy ilyen provokációval fricskázza meg az olvasót, az olvasó pedig tapasztalni fogja, hogy a könyv épp az ellenkezője annak, amit unalmasnak szokás tartani.

Leforgatnád ​végre a saját filmedet, de éppen nincs néhány millió spórolt pénzed? Nehogy ez visszatartson! Ebből a könyvből megtanulhatod, hogyan írj forgatókönyvet, hogyan tervezz storyboardot, hogyan forgass akár egy mobiltelefonnal, és sok mást is. Kövesd a könyv útmutatásait lépésről lépésre, és készítsd el életed első saját filmjét!

Based ​on an original new story by J.K. Rowling, Jack Thorne and John Tiffany, Harry Potter and the Cursed Child, a new play by Jack Thorne, is the first official Harry Potter story to be presented on stage. It will receive its world premiere in London’s West End on 30th July 2016. It was always difficult being Harry Potter and it isn’t much easier now that he is an overworked employee of the Ministry of Magic, a husband, and father of three school-age children. While Harry grapples with a past that refuses to stay where it belongs, his youngest son Albus must struggle with the weight of a family legacy he never wanted. As past and present fuse ominously, both father and son learn the uncomfortable truth: sometimes darkness comes from unexpected places.

Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Špeciálne ​vydanie scenára zo skúšok. Prvá a druhá časť. Na základe originálneho nového príbehu od J.K. Rowlingovej, Jacka Thorna a Johna Tiffanyho: Harry Potter a prekliate dieťa vznikla prvá oficiálna divadelná hra o Harrym Potterovi. Byť Harrym Potterom bolo vždy ťažké a nie je to o nič jednoduchšie ani teraz, keď je prepracovaným pracovníkom ministerstva mágie, manželom a otcom troch detí v školskom veku. Harry je konfrontovaný s minulosťou a odmieta zostať tam, kde patrí. Jeho najmladší syn Albus bojuje s ťažobou rodinného dedičstva, nakoniec nikdy ho nechcel. Minulosť sa prelína s prítomnosťou a otec so synom sa dozvedajú nepríjemnú pravdu: niečo temné prichádza z nepredpokladaných miest.

From ​Princess Leia herself: another brilliantly hilarious self-examination of her unlikely life and times. A thoroughly original and intimate memoir by the bestselling author of Postcards from the Edge and Wishful Drinking.

To ​celebrate the 60th Anniversary of the publication of The Lord of the Rings, a sumptuous full-colour art book containing the complete collection of almost 200 sketches, drawings, paintings and maps by J.R.R. Tolkien. As he wrote The Lord of the Rings, J.R.R. Tolkien’s mental pictures often found expression in drawing, from rough sketches made within the manuscript to more finished illustrations. Only a few of these were meant for publication; most were aids to help Tolkien conceive his complex story and keep it consistent. Many do not illustrate the final text, but represent moments of creation, illuminating Tolkien’s process of writing and design. In addition to pictorial sketches, numerous maps follow the development of the Shire and the larger landscape of Middle-earth, while inscriptions in runes and Elvish script, and ‘facsimile’ leaves from the burned and blood-stained Book of Mazarbul, support Tolkien’s pose as an ‘editor’ or ‘translator’ of ancient records. The Art of The Lord of the Rings by J.R.R. Tolkien collects these drawings, inscriptions, maps, and plans in one deluxe volume. More than 180 images are included, all of them printed in colour from high-quality scans and photographs, more than half not previously published. Wayne G. Hammond and Christina Scull, two of the world’s leading Tolkien scholars, have edited the book and provide an expert introduction and comments. Readers who have enjoyed The Art of The Hobbit by J.R.R. Tolkien, with which the new book is uniform, will find much of interest also in The Art of The Lord of the Rings.

Être ​Harry Potter n’a jamais été facile et ne l’est pas davantage depuis qu’il est un employé surmené du Ministère de la Magie, marié et père de trois enfants. Tandis que Harry se débat avec un passé qui refuse de le laisser en paix, son plus jeune fils, Albus, doit lutter avec le poids d’un héritage familial dont il n’a jamais voulu. Le destin vient fusionner passé et présent. Père et fils se retrouvent face à une dure vérité : parfois, les ténèbres surviennent des endroits les plus inattendus. D'après une nouvelle histoire originale de J.K. Rowling, John Tiffany et Jack Thorne, la nouvelle pièce de théâtre de Jack Thorne, Harry Potter et l'Enfant Maudit est la huitième histoire de la saga Harry Potter et la première histoire de Harry Potter officiellement destinée à la scène. La première mondiale de la pièce aura lieu à Londres dans un théâtre du West End le 30 juillet 2016.

Relive ​the movie magic with this hardcover guide, which includes essential information about all the main characters of the film!

AZ ​ELSŐ SZÁMÚ ÚTMUTATÓ A ZSIVÁNY EGYES EGY STAR WARS-TÖRTÉNET VILÁGÁHOZ A Lucasfilmmel közösen megalkotott, és az elismert Star Wars-szakértő, Pablo Hidalgo által írt Star Wars: Zsivány Egyes Képes enciklopédia segítségével részletesen megismerkedhetünk a szereplőkkel, a történetük hátterével, valamint tanulmányozhatjuk a járművek felépítését, és bepillantást nyerhetünk a filmforgatás kulisszái mögé. A gyönyörű képekkel gazdagon illusztrált albumban öt űrhajó kihajtható keresztmetszetét is megcsodálhatjuk. A tartalomból: - Nézd meg a lázadók U-szárnyúját belülről - Fedezz fel új bolygókat és ősi világokat - Tudd meg, kik a halálosztagosok - Tanulmányozd a kiberkristályokat és a Halálcsillag technológiáját - Ismerj meg sok-sok további érdekességet és kulisszatitkot

"Szőts ​István, Mundruczó Kornél, Jancsó Miklós, Huszárik Zoltán, Tarr Béla filmjein át megérkezünk a magyar film, a magyar filmtörténet, esztétika és etika elméleti és gyakorlati kérdéseihez. Vajon miért olyan bonyolultak a modern filmek, amelyeknek egy részét nagyon szeretjük, más részüket kevésbé? Hogyan lehet őket minél árnyaltabban, mélyebben megérteni? A szerző ezekre a kérdésekre keresi a választ sokrétű, tudományos igényű, mégis olvasmányos könyvében. Fő célja a médiatudatosság fejlesztése, és ennek érdekében több új megközelítést alkalmaz. Felvázolja a modernizmusok eszmetörténetét, megalapozza a filmek értelmezésének módszertanát, továbbá részletesen elemez kilenc, 1941 és 2011 között Magyarországon készült, hazai és nemzetközi díjakkal elismert filmet. Az eredmény egy igazán korszerű szemlélet és módszer, amely választ ad egyes divatos kortárs művészetelméletek elhajlásának okaira. A könyv alapjául szolgáló PhD-értekezés egyik hivatalos bírálója, Dr. Bencze Lóránt szavaival: Nem valószínű, hogy a jövőben komoly filmelemzés születhet magyarul az értekezés elemzési eljárásainak, problémafelvetéseinek, eredményeinek figyelembe vétele nélkül.

Joze ​Vogrinc műve a tévénézés folyamatát és társadalmi szerepét elemzi, a televíziózás minden apró részletére kiterjedő figyelemmel. Bár a könyv első megközelítésre talán elvontnak és elméletinek tűnik, mégis: a jelenségek aprólékos, kimerítő számbavétele - és azok értelmezése - révén az oly ritka, alapozó jellegű kézikönyvek közé sorolhatjuk. Az elmélettel Vogrinc csupán a rendszeresség és következetesség kereteit teremti meg, hogy aztán sorra vegye az életünkben oly ellentmondásos szerepet betöltő „tévézés” minden vitatott aspektusát. Különös figyelmet szentel a NÉZŐ-nek, akit nem elvont kategóriaként kezel, hanem nőt, férfit, gyereket Iát benne, sajátos igényekkel rendelkező közönséget: egyént és csoportot. A tévés műfajok hatásmechanizmusának elemzésével az átlagolvasónak is „tévé-esztétikai” alapfogalmakat kínál - és elméletileg szilárdan megalapozott fogódzókat: miként viszonyulhatunk a tévézéshez.

Ez ​a jegyzet a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Filmművészet, fotóművészet, média szakán 2003 óta tartott „Audiovizuális kommunikáció” című tantárgy alapanyagából és tapasztalataiból nőtte ki magát. Ez a képzés a maga nemében egyedülálló a kelet-közép európai régióban, hisz a kortárs média- és filmgyártás kérdéseit egyrészt kisebbségi (magyar) nyelvi környezetben, másrészt a többségi (ez esetben a román) kultúrával való összefonódás kontextusában gondolja el. Teszi mindezt úgy, hogy az egyetemi szintű média- és filmes képzés erőteljes angolszász irányultságától nem tud, és nem talán nem is akar szabadulni – lévén ez egy olyan konceptuális mátrix, amely az európai médiatechnológiai fejlemények vizsgálatára lett kidolgozva. Az „Audiovizuális kommunikáció” tantárgy egy első éves, első féléves alapozó tantárgy, amely olyan diákokat céloz meg, akik, a romániai középiskolai oktatási rendszer sajátosságainál fogva, nem rendelkeznek rendszeres média- és filmkultúra (alap)ismeretekkel, ilyen jellegű kötelező tantárgy nem lévén a romániai középiskolás tantervben. Következésképp az erőteljesen gyártás- és gyakorlat-orientált Filmművészet, fotóművészet, média képzést megkezdő elsőéves diákok igen eltérő tudásháttérrel érkeznek, ezért ennek az alapozó tantárgynak az egyik fő célja éppen az, hogy kialakítson a mindenkori kezdő évfolyamon egy olyan közös tudás-anyagot és hivatkozási horizontot, amelyen belül el tudják helyezni nem csak a rohamosan változó, alakuló média- és filmkulturális eseményeket, de a saját szakmai pályafutásukat is el tudják gondolni és meg tudják tervezni.

Featuring ​all eight Harry Potter movies and the upcoming movie Fantastic Beasts and Where to Find Them, this magical book is the ultimate insider's guide to the films from J.K. Rowling's Wizarding World for young fans. From the gilded halls of Gringotts and Hogwarts to the New York City of Fantastic Beasts and Where to Find Them, each page of this book delivers a fun, interactive experience for young readers as they discover how the extraordinary places and fascinating characters of the wizarding world took shape on-screen. Filled with lift-the-flaps, stickers and other engaging inserts, this engrossing book overflows with captivating facts about the movie magic used to create a world fit for witches and wizards. Including insights from the actors who played Harry Potter, Professor Dumbledore, Newt Scamander and many more, this book is a must-have for young fans of the Wizarding World.

Academy ​Awards, or Oscars, are the prestigious prizes presented annually for the best in the film-making world. Why are they called Oscars? What is their history? What goes on behind the scenes? Find the answers to these questions as well as many fascinating stories and facts about these famous awards.

Learn ​all about Newt Scamander and the incredible film from J.K. Rowling's Wizarding World, Fantastic Beasts and Where to Find Them. Peer inside Newt Scamander's enchanted suitcase, encounter marvellous creatures, roam the streets of 1920s New York City and meet Newt's fascinating friends! This magical scrapbook takes readers on an interactive adventure through Fantastic Beasts and Where to Find Them. Filled with removable artefacts, such as wizarding newspapers, posters and other fascinating finds, this book has something for everyone!

A ​hercegnő naplója szellemes, provokatív, őszinte, intelligens és szókimondó. Épp olyan, mint szerzője volt, a napló megszületésekor mindössze 19 éves Carrie Fisher. A színésznő emlékei rendezgetése közben, régi újsághalmok között bukkant rá saját, kézzel írott naplójára, és szembesült egykori tinédzser önmagával, azzal, hogy milyen is volt megélnie a Csillagok háborújának forgatását vagy éppen „hosszúra nyúlt egyéjszakás kalandját” színésztársával, Harrison Forddal. A hercegnő naplója ezekről az intimitásokról is beszámol, igazán egyedivé azonban az időutazás teszi: az idősebb Carrie Fisher találkozása a 19 évessel. A könyvben a hatvanéves színésznő emlékei a stábról, a forgatásról, a szerelemről, a sikerről vagy éppen a függőségekről izgalmasan keverednek, vetülnek a kézzel írott napló szövegeire. Utóbbiakból egy sokkal naivabb, sebezhetőbb nő képe rajzolódik ki, akiben azonban csírájában ott van már az excentrikus, vicces, intelligens, nagydumás Carrie Fisher is. Utolsó kötete ékes bizonyíték rá, hogy nem csupán egy hollywoodi szupersztárt, generációk ikonját, de egy kiváló írót is elveszítettünk a személyében.

Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.