Ajax-loader

kollekció: Életrajzok, visszaemlékezések

“Hol voltam ennyi ideig, hogy nem látott?”
(Rejtő Jenő)


... ​A légvédelem eléggé pontos pamacssorozata lobban föl, közel hozzánk. A négymotorosok sok száz csőből ugyancsak minket lőnek. Kötelékünk sajnos szétszóródik. Én ragadok Bob gépéhez, de mást nem látok. Lehetséges, hogy csak ketten maradtunk? Gondolkozni nincs idő.- Bob gépének orra villog, én is nyomom a billentyűket. A mélységben lépcsőzött hatalmas repülőtestek között rohanunk. Hirtelen szörnyű látvány: egy Liberatort az orrunk előtt talál el egy 88 mm-es ágyúlövedék, az egész bal szárny, rajta a két motorral, lerobban a törzsről, és már lángol minden... Fekete pontok válnak el a törzstől, nyílnak a fehér gombák, de - mily borzalmas! Majdnem mindnek ég az ernyője és a ruhája!...

Ez ​a könyv, melyet mindenki kölcsön akar kérni. Két szókimondó légiutaskísérő mesél igaz történeteket sztárokról, férfi utasokról, szeretőkről, pilótákról, kalandokról.

Eugene ​B. Sledge második világháborúban nagy hírnevet szerzett tengerészgyalogos hadosztályban, az 5-ös tengerészgyalogosok 3. zászlóaljában szolgált Peleliun és Okinaván. Feljegyzéseit, naplójegyzeteit Újtestamentumában rejtegette. Ebből született a Pokol a Csendes-óceánon című könyv, amely végtelen egyszerűséggel és őszinteséggel meséli el, mit élt át egy tengerészgyalogos a csendes-óceáni hadszíntéren vívott brutálisan kegyetlen háborúban. Mi mentette meg, mi fenyegette és mi változtatta meg az életét. Elmeséli azt is, hogyan tanulta meg gyűlölni és gyilkolni - később szeretni - embertársait.

Ever ​since being brought up by The Beatles, Frankie Boyle has been a tremendous liar. Join him on his adventures with his chum Clangy The Brass Boy and laugh as he doesn’t accidentally kill a student nurse when a party gets out of hand. I don't think anyone can have written an autobiography without at some point thinking "Why would anyone want to know this shit?" I've always read them thinking "I don't want to know where Steve Tyler grew up, just tell me how many groupies he f**ked!"' So begins Frankie's outrageous, laugh-out loud, cynical rant on life as he knows it. From growing up in Pollockshaws, Glasgow (‘it was an aching cement void, a slap in the face to Childhood, and for the family it was a step up'), to his rampant teenage sex drive (‘in those days if you glimpsed a nipple on T.V. it was like porn Christmas'), and first job working in a mental hospital ('where most evenings were spent persuading an old man in his pants not to eat a family sized block of cheese'), nothing is out of bounds. Outspoken, outrageous and brilliantly inappropriate, Frankie Boyle, the dark heart of Mock the Week, says the unsayable as only he can. From the TV programmes he would like to see made ('Celebrities On Acid On Ice: just like Celebrity Dancing On Ice, but with an opening sequence where Graham Norton hoses the celebrities down with liquid LSD'), to his native Scotland and the Mayor of London ('voting for Boris Johnson wasn't that different to voting for a Labrador wearing a Wonder Woman costume'), nothing and no one is safe from Frankie's fearless, sharp-tongued assault. Sharply observed and full of taboo-busting, we-really-shouldn't-be-laughing-at-this humour, My Shit Life So Far shows why Frankie Boyle really is the blackest man in show business.

Miguel ​Serrano, a Chilean diplomat and writer who has traveled widely in India studying Yoga, had a close friendship with Jung and Hesse at the end of their lives. This book is the outcome of his meetings and correspondence with them. Many letters are reproduced including documents of great importance written to the author by Jung shortly before his death, explaining his ideas about the nature of the world and of his work.

Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Au ​début des années 1990, la narratrice est embauchée par Yumimoto, une puissante firme japonaise. Elle va découvrir à ses dépens l'implacable rigueur de l'autorité d'entreprise, en même temps que les codes de conduite, incompréhensibles au profane, qui gouvernent la vie sociale au pays du Soleil levant. D'erreurs en maladresses et en échecs, commence alors pour elle, comme dans un mauvais rêve, la descente inexorable dans les degrés de la hiérarchie, jusqu'au rang de surveillante des toilettes, celui de l'humiliation dernière. Une course absurde vers l'abîme - image de la vie -, où l'humour percutant d'Amélie Nothomb fait mouche à chaque ligne. Entre le rire et l'angoisse, cette satire des nouveaux despotismes aux échos kafkaïens a conquis un immense public et valu à l'auteur d'Hygiène de l'assassin le Grand Prix du roman de l'Académie française en 1999.

“Eugene ​Sledge became more than a legend with his memoir, With The Old Breed. He became a chronicler, a historian, a storyteller who turns the extremes of the war in the Pacific—the terror, the camaraderie, the banal and the extraordinary—into terms we mortals can grasp.”—Tom Hanks “In all the literature on the Second World War, there is not a more honest, realistic or moving memoir than Eugene Sledge’s. This is the real deal, the real war: unvarnished, brutal, without a shred of sentimentality or false patriotism, a profound primer on what it actually was like to be in that war. It is a classic that will outlive all the armchair generals’ safe accounts of—not the ‘good war’—but the worst war ever.”—Ken Burns

Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

A ​színpad minden nagy alakjáról - legyen az drámai színész vagy operaénekes - elmondhatjuk: teljesen feladja egyéniségét és átalakul a játszott vagy énekelt figurává. Enélkül a metamorfózis nélkül elképzelhetetlen az igazi színjátszás, az igazi operaéneklés. Hiszen nemcsak annak a régi színházi mondásnak van igaza, hogy "este hétkor megszűnik a protekció", hanem az is bizonyos, hogy este hétkor X, Y, Z-ben itt és itt lakó, foglalkozására nézve színművész vagy operaénekes eltűnik a világból, átadva helyét Hamletnek. Stuart Máriának, II. Fülöp királynak vagy Brabanti Elzának. Közhely, ám ez adja a legfontosabb alapot a színpadi teljesítmény kritikai megítéléséhez. Az viszont már sokkal bonyolultabb feladat, hogy kielemezzük, mi jellemzi egy-egy nagy színész vagy énekes alakítását ezen az általánosnak mondható "nagyságmutatón" felül. Tehát - s a következőkben csak látszólag kerülünk ellentétbe az előbb mondottakkal - miben rejlik egy-egy nagy művész alakításának egyéni jellege, miben más, miben új és miben egyszeri? E kis könyv célja, hogy az újabb magyar operaművészet talán legnagyobb alakjának, Székely Mihálynak életútját végigkísérve és alakításait a szó, a zene és a kép segítségével elemezve, feleletet kíséreljen adni erre a kérdésre.

"Messzi ​időre kell gondolataimnak visszaállni! Két hónap múlva betöltöm a kilencvenkettedik életévem. A tiszta igazat akarom leírni ott is, ahol nem volt mindig szép és jó, és azt is, ahol a nap fénye állandóan ragyogott rám. Mindenesetre előre kérek elnézést az íráshibákért, hiszen öreg és feledékeny vagyok." A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet által indított és szerkesztett Emlékezet sorozat vajdasági emberek naplóit, önéletírásait, élettörténeteit adja közre. A sorozat 5. kötete Müller Teréz "Igaz története".

Trócsányi ​Zsolt könyve Wesselényi Miklósnak, a magyar reformkor egyik vezéralakjának kíván emléket állítani. Leírja neveltetését és politikai pályakezdését. Ismerteti Széchenyi mellett játszott szerepét a reformkor kezdetének nagy vállalkozásaiban. Bemutatja tevékenységét a reformellenzék élén, az ellenzék összefogására irányuló munkáját, szerepét a magyar liberalizmus ideológiájának kialakításában, s a Habsburg-kormány elleni küzdelmeit. Tájékoztatja az olvasót a Wesselényi ellen indított, hosszan húzódó politikai perekről, Wesselényi magatartásáról az üldöztetés éveiben, fogságáról és kiszabadulásának körülményeiről. Feltárja főhőse életének utolsó évtizedét. Foglalkozik Wesselényi „Szózatával" s annak visszhangjával, Wesselényi állásfoglalásával a Széchenyi-Kossuth-vitában, fellépésével az 1840-es évek magyarországi és erdélyi politikai harcaiban, illetőleg az 1848-as szabadságharcban. A művet, amely nagyrészt eddig fel nem dolgozott levéltári anyagra épül, a Wesselényi-irodalom tömör értékelése zárja.

Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Balogh ​páter Krassó-Szörény megyéből került a mórahalmi tanyavilágba, ahol kitűnt művészetpártoló, népnevelő munkájával, a harmincas-negyvenes években a szegedi katolikus sajtóban és közéletben vált fontos szereplővé. A koalíciós időkben kisgazdapártiként még államtitkár is volt, a kékcédulás választások után önálló pártot alapított, az ötvenes években pedig fontos háttérinformációkkal, tanácsokkal segítette a katolikus egyházi vezetést. Izgalmas, krimibe illő pályafutását tárja elénk a kötet dokumentummásolatokkal, hivatalos és magánlevelekkel gazdagon illusztrálva.

Szent-Györgyi ​Albert 1937. december 10-én átvette a Nobel-díjat Gusztáv svéd királytól. Az indoklásban ez szerepelt: „…a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének terén tett felfedezéseiért”. A tudóst idehaza a C-vitamin feltalálójaként emlegetik, és szinte nincs olyan ember, aki ne tudná, hogy ő az egyetlen magyar Nobel-díjasunk, aki ezt az elismerést a szülőhazájában tudományos eredményeiért nyerte el. De milyen ember is volt Szent-Györgyi, akit Szegeden csak „Prof”-ként emlegettek tanítványai, baráti, kollégái? Egy pacifista, aktív politikus, önjelölt kém, rendkívüli tudós, aki a családi tragédiák hatására élete utolsó két évtizedét a rákkutatásnak szentelte. Wisinger István e dokumentumregényben Szent-Györgyi Albert kevésbé ismert oldalát, személyisége ellentmondó vonásait, a belső vívódásokkal teli életútját, és magánéleti válságait is feltárva igyekszik bemutatni a tudóst.

Rangos ​Katalin első kötete válogatás a szerző Klubrádiónak készített orvosinterjúiból. Gyerekként, ha meghallottam, hogy szüleim Kőhidai doktor bácsi kihívását tervezgetik, képzeletben egy speciális vegyszerrel spricceltem tele a szobát, mely arra volt hivatott, hogy ők felejtsék el az orvos kirendelését. Ezt a varázslást néha siker koronázta, néha nem, mindenesetre egész életemben féltem a tűtől, a kórházszagtól, és nem utolsósorban a betegségektől. Aztán úgy alakult, hogy egyre többet beszélgettem a rádióban orvosokkal, és elképedve értesültem egy csomó újdonságról. Műfül? Lenyelhető kamerakapszula? Kis "sámfák" az érben? Székletátültetés? Rájöttem, hogy mindez nem csak engem érdekelhet. Így született meg ez a könyv. Mert ha már elkerülhetetlen, hogy olykor ágynak dőljük, legalább legyünk képzett betegek. A szerző pályájának korábbi szakaszát a Magyar Rádiónál és Televíziónál töltötte, riportergyakornokként kezdte, kuratóriumi elnökként fejezte be több évtizedes újságírói tevékenységét a közszolgálatban, 2010-ben. Azóta Szabad Sáv címmel napi műsort szerkeszt és vezet a már említett Klubrádióban.Több mint húsz éve tanít a Színművészeti Egyetemen televíziós műsorkészítőknek szerkesztést és riporteri gyakorlatot. "Rangos Kati nemcsak képzett beteg, de igazi gyógyító. Bármikor kezébe adom a lelkem. Mert empatikus, ugyanakkor nem fél használni szikeéles nyelvét, ha arra van szükség. Így működik munka közben is. Ezért élmény őt hallgatni, olvasni." -Krizsó Szilvia

Gyurkovics ​Tibor halálának 5. évfordulóján Gyurkovics Györgyi ezekkel a szavakkal bocsájtja útjára a naplórészleteket, kiadatlan verseket tartalmazó kötetet: „Nem akarok, „összegző” visszaemlékezést írni. Ezt a kis összeállítást azért készítettem el, mert múlnak az évek, rakosgatom a hátra maradt papírokat; hivatalos iratokat, írótársi-társírói leveleket, melyekből kisejlik, hogy Gyurkovics Tibor az egész életét úgy élte, mintha nem azt élné, amit élhetne. Arra biztatott, állítsam össze ezt a kötetet, mutassam meg azt a Gyurkovics Tibort, akit nem ismer az olvasója, akire csak úgy emlékeznek: a társaság központja, lelke, motorja.

Egy ​szerény életvitelű jezsuita lépett a nyilvánosság elé 2013-ban. Bergoglio, az egykori Buenos Aires-i érsek ma Ferenc pápaként szól a tömegekhez. Hangja szelíd, de egyben határozott. Együttérez és irányt mutat: legyen szó társadalmi egyenlőtlenségről, menekültpolitikáról, vallási konfliktusokról. Kijelentéseire az egész világ odafigyel. Köztük az a tizenkét közéleti személyiség, aki tizenkét fejezetben, tizenkét nézőpontból közelíti meg a „reformok pápájának” gondolatait. A könyvben megszólalnak: Bagdy Emőke, Beer Miklós, Fabiny Tamás, Farkas Beáta, Haranghy Csaba, Heller Ágnes, Köves Slomó, Kozma Imre, Oláh Jolán, Tulassay Tivadar, Várszegi Asztrik, Vizi E. Szilveszter A kötet az első, magyar szerzők által készített teológiai-közéleti könyv Ferenc pápáról, amely a szentatya 80. születésnapjára jelenik meg.

In ​diesem Band werden Ilse Aichingers Erinnerungen, Notate und Reden zusammengefaßt; er enthält sieben unpublizierte Texte, darunter die umfangreichen ›Aufzeichnungen 1950-1985‹. Ihre Erinnerungen an die Vor- und Nachkriegssituation beschwören eine Zeit, die allmählich der Vergessenheit anheimfällt. Und sie machen deutlich, wie existentiell Ilse Aichinger diese Umbrüche erlebt hat, so daß für sie seitdem nicht das Überleben, sondern das richtige Leben und damit nicht das Beschreiben, sondern das Sprechen aus dem Schweigen heraus wichtig sind. Beste Beispiele dafür sind die so einfachen wie weisen Notate aus den zurückliegenden 35 Jahren. Und ihre höchst eigenwilligen Texte über Joseph Conrad, Adalbert Stifter, Franz Kafka, Nelly Sachs und ihre Zwillingsschwester Helga Michie geben seltene Einblicke in ihre eigene Poetologie.

A ​színes történetekből azt is megtudhatja az olvasó, valójában miért vannak várólisták, miért kell heteket, hónapokat várni egyes vizsgálatokra. A szerző beszélgetőpartnerei rávilágítanak, miért hagyják el a fiatal orvosok egyre nagyobb számban az országot és vállalnak inkább külföldön munkát, ami joggal keseríti el az idősebb orvosokat: „… a fiatalok mind elmennek; itt maradunk mi, öregek, amíg élünk, aztán ha mi is kidőlünk vagy meghalunk, akkor ki fogja ezt a nemzetet gyógyítani?” Szekszárdi Miklós, a „Diagnózis” című televíziós egészségügyi magazin szerkesztőjének könyve, melyhez Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke írt előszót, a szerző egészségügyi újságírói tevékenységének alapelveihez hűen, a bulvársajtó negatív hírhajhászásának hátat fordítva tárja elénk az egészségügyi dolgozók mindennapi küzdelmeit, sikereit és kudarcait, rávilágítva arra: az orvos is ember.

A ​Korán többször is arra utasítja a muszlimokat, hogy kövessék Mohamed életének tökéletes példáját. A tetteit és a szavait együttesen szunnának hívják. A szunnát Mohamed hagyományaiban lelhetjük fel, amelyet hadíszoknak neveznek. Egy muszlim számára sokkal inkább iránymutatás a hadísz, semmint a Korán. A hadísz átfogó leírást ad nekünk Mohamedről. Tudjuk, hogyan nézett ki, ismerjük a humorát, a hiedelmeit, és hogy hogyan evett. Részletesen feljegyezték a szexuális és családi életét, vezetői tevékenységét. Ha csak a Korán létezne, nem beszélhetnénk iszlámról. A Korán nem ad elég információt az iszlám gyakorlásához, de a hadíszban megtalálható minden, ami szükséges Mohamed példájának követéséhez: apaként, vezérként vagy tökéletes férjként. A hadísz a legjobb ahhoz, hogy elkezdjünk Mohamedről és az iszlám doktrínáról tanulni.

Mohamed ​élete egy rendkívüli történet. Szegény árvából vált egész Arábia első uralkodójává. Új vallást alapított, új hadművészetet vezetett be és egy új politikai rendszert hozott létre, amely saját jogrendet is magában foglalt, a saríát. Mohamed volt a földkerekség legnagyobb hadvezére. Manapság senki nem harcol Caesar, Nagy Sándor, Napóleon vagy más vezér nevében. Azonban minden évben rengeteg ember hal meg Mohamed miatt. 1400 év múltán is, az iszlám erősebb, mint valaha volt. Mohamed azt mondta, hogy egy napon az egész világ az ő törvényeinek uralma alatt fog élni. Ahhoz, hogy megértsük az iszlámot, ismerni kell Mohamed életét. Minden muszlim vágya az, hogy az övével megegyező életet élhessen. Minden szava és tette a muszlim lét tökéletes példája. Minden muszlim egyben mohamedán is. Az iszlám vallás nem Allah imádatáról szól, hanem arról, hogy pontosan úgy imádjuk Allahot, ahogyan Mohamed tette. Ez a könyv egyedülálló. Magától értetődő és teljesen kötelező érvényű. A hivatkozások lehetővé teszik, hogy mi magunk ellenőrizzük le az eredeti szírában az itt olvasottakat.

Szia. Én ​vagyok a Malac. Ez az Én Naplóm. Ez az Én Naplóm nagyon szupertitkos, de a Kacsa azt mondta, hogy muszáj elolvasnod, hátha tudsz nekünk segíteni. Mert egy kicsit bajban vagyunk. Igaziból nem is, mert egy ÓRIÁSI bajban. Remélem, hogy elhiszed majd, amit olvasol, mert a Kacsa szerint Teljesen Elhihetetlen. Pedig nem. Ez az Én Életem.

A ​pesti nők hétköznapiak, híresek vagy éppen különlegesek. Történetük megejtő, szórakoztató vagy elgondolkodtató. Fahidi Éva holokauszttúlélőként a kilencvenes éveiben kezdett el táncolni, Hosszú Mari 1956 hőse volt, Zárzug Zita egy kerékpáron végigkerekezte a Földet, Kozák Danuta gondolatban minden vízbe beleképzelte már magát egy szál kajakkal. Mert ki gondolná, hogy egy nő feladja az irodai állását, csak hogy takaríthasson? Vajon számítunk arra, hogy egy női sofőr mellé ülünk be a taxiba? Találkoztunk olyan színészből lett biztosítási ügynökkel, akinek bármikor elmondhatjuk személyes panaszainkat? Vagy olyan kocsmárossal, akinél az asztalon táncolhatnak a lányok? Esetleg láttunk már olyan szempilla-stylistot, aki a férjén kísérletezik, vagy olyan cukrászt, aki bármit megformál? Izsó Zita és Bach Máté interjúkötetében megelevenedik a pesti nő. A hétköznapi hősök mellett többek között Törőcsik Mari, Péterfy Bori, Kiss Tibor Noé vall arról, hogy milyen ma itt Pesten egy igazi pesti nő bőrében élni.

Andrew ​Offutt was considered the “king of twentieth-century smut,” with a writing career that began as a strategy to pay for his son’s orthodontic needs and soon took on a life of its own, peaking during the 1970s when the commercial popularity of the erotic novel reached its height. With his dutiful wife serving as typist, Andrew wrote from their home in the Kentucky hills, locked away in an office no one dared intrude upon. In this fashion he wrote more than four hundred novels, including pirate porn, ghost porn, zombie porn, and secret agent porn. The more he wrote, the more intense his ambition became and the more difficult it was for his children to be part of his world. Over the long summer of 2013, his son, Chris, returned to his hometown to help his now widowed mother move out of his childhood home. As he began to examine his father’s manuscripts and memorabilia, journals, and letters, he realized he finally had an opportunity to gain insight into the difficult, mercurial, sometimes cruel man he’d loved and feared in equal measure. Only in his father’s absence could he truly make sense of the man and his legacy. In _My Father, the Pornographer_, Offutt takes us on the journey with him, reading his father’s prodigious literary output as both a critic and as a son seeking answers. He “enters the darkest and most mysterious of places—the cave of a monstrous enigma named Andrew J. Offutt—armed with nothing but his own restless curiosity. Spoiler alert: He makes it out alive, walking into the daylight to bring us a deeper, funnier, more tender and more heartbroken truth—and his masterpiece” (Michael Chabon).

A ​mauritániai Mohamedou Slahi, bár sosem vádolták meg semmivel, 2002 óta a Guantánamo Bay-i fogolytábor rabja, most pedig naplóján keresztül bepillantást nyerhetünk élete mindennapjaiba, jogtalanul eltöltött, hosszú rabságának részleteibe.

Képesek ​vagyunk-e befolyásolni a bennünket körülvevő médiavilágot? Miattunk vált-e olyanná a felénk áradó tartalom, amivel naponta szembesülünk? Van-e személyes médiatörvényünk? A szenzációra éhes média válhat-e a jó ügyek, a társadalom javának szolgálójává? Mi is az a közszolgálat? Van-e összefüggés a gazdasági válság és a valóságshow műfajának népszerűsége között? Ilyen, valamennyiünk életét érintő kérdésekre keresi a választ Gégény István újságíró. Beszélgetőtársai - Borókai Gábor, a Heti Válasz hetilap főszerkesztője, Süveges Gergő televíziós és rádiós műsorvezető, Révész T. Mihály jogtörténész, az ORTT első elnöke, valamint Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát - őszintén vallanak a média világában szerzett tapasztalataikról, a negatív tendenciák okairól és az eszköztárban rejlő pozitív lehetőségekről. A könnyed, közvetlen hangvételű olvasmány segíthet felismerni, hogy arra használjuk-e a médiát, amire való.

Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

A ​mai magyar ifjúságnak nagy szüksége van keresztény tanítókra és nevelőkre, akik őket Jézushoz vezetik. A Keresztény Iskolatestvérek alapítója, De La Salle Szent János ugyan pap volt, de azt akarta, hogy társulata tagjai teljes erejükkel csak az ifjúságnak szenteljék életüket, mint tanítók, tanárok és nevelők. Ezért nem papi rendet alapított, melynek tagjai testvérnek szólítják egymást. 300 éves fennállása óta a rend az egész világon elterjedt, és ma kb. 8000 tagja van... ___ 1950-ben a kommunista kormány feloszlatta hazánkban a szerzetesrendeket, a rendházakat államosították. Ekkor 25 magyar testvér működött 3 rendházban. Ezek közül ma csak négyen élünk Ausztriában, köztük Nagy I. Kolos testvér, a magyar tartományrész volt vezetője is. Mindnyájan előre haladott korban vagyunk. Magyarországi képviselőnk Dr. Vörös Imre egyetemi tanár és alkotmánybíró, aki 1993 nyarán visszaszerezte államosított budai házunkat. Itt ez év őszén óvodát nyitottunk és ez alkalomból szeretnénk rendalapítónk magyar nyelvű életrajzát megismertetni az olvasókkal. ___ _Hegedűs Szeverin testvér, FSC_

'And ​then he, completely astonished at her words, left off his lewdness, saying to her as many a man had done before, "Either you are a truly good woman or else a truly wicked woman." ' Brave, outspoken and guaranteed to annoy people wherever she went - including exasperated fellow pilgrims in Jerusalem and her long-suffering husband - Margery Kempe was one of the most vivid and unforgettable voices of the Middle Ages. Whether travelling alone, getting herself arrested or having visions of marrying Jesus, Margery repeatedly defied feminine convention - and also managed to compose the first autobiography in English, despite being unable to read or write. One of 46 new books in the bestselling Little Black Classics series, to celebrate the first ever Penguin Classic in 1946. Each book gives readers a taste of the Classics' huge range and diversity, with works from around the world and across the centuries - including fables, decadence, heartbreak, tall tales, satire, ghosts, battles and elephants.

The ​story of the eventful and controversial life of Margery Kempe - wife, mother, businesswoman, pilgrim and visionary - is the earliest surviving autobiography in English. Here Kempe (c.1373-c.1440) recounts in vivid, unembarrassed detail the madness that followed the birth of the first of her fourteen children, the failure of her brewery business, her dramatic call to the spiritual life, her visions and uncontrollable tears, the struggle to convert her husband to a vow of chastity and her pilgrimages to Europe and the Holy Land. Margery Kempe could not read or write, and dictated her remarkable story late in life. It remains an extraordinary record of human faith and a portrait of a medieval woman of unforgettable character and courage.

Világos, ​Hódmezővásárhely és Elek. Itt kezdődött családunk élete. 1856-ban született Josef Schwarz anyai dédnagytatám Világoson, katolikus sváb családban. Hódmezővásárhely az apai ág születési helye. Kerekes Sándor nagyapám 1871-ben született katolikus magyar családban. A sváb parasztok Eleken találkoztak a magyar iparosokkal. Itt találták meg a munkalehetőséget, amivel családjukat el tudták tartani. Családunk története egyszerű hétköznapi emberek életéről szól, akik átéltek két világháborút, ukrajnai kényszermunkát és németországi kitelepítést. Unokáim családunk leszármazottainak ötödik generációja. Tudniuk kell, hogy a több mint 150 év alatt családunk története hogyan alakult, milyen életet éltek ük- és dédszüleik. Elégtételt kell kapnia a nagyszüleimnek és a szüleimnek, hogy az emlékezet nem engedi elfelejteni az életüket.

Kollekciók